Ugrás a tartalomra

Kilencvenhárom ország nevezett nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra

2019.10.08
08:40
2019.10.08
08:52
Forrás
MTI
Szerbia az I. Péter király, Magyarország az Akik maradtak című filmet indítja.

Kilencvenhárom ország küldött nevezést nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra - jelentette be az Amerikai Filmakadémia. Ghána, Nigéria és Üzbegisztán először nevezett filmet. Magyarország Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjét indítja a versenyben, Szerbia pedig Petar Ristovski rendezését, az I. Péter király című filmet.

A tízes listát december 16-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjra jelölt öt filmet pedig január 13-án jelentik be. A díjak átadása február 9-én lesz Los Angelesben.

Az akadémia igazgatótanácsa áprilisban döntött arról, hogy az idegen nyelvű film kategóriát nemzetközi film kategóriára változtatja, amelybe az Egyesült Államokon kívül gyártott, főként nem angol nyelvű, 40 percnél hosszabb, egész estés mozifilmek nevezhetők, és a kiválasztott filmek szűkített listáját kilencről tízre bővíti.

Az Oscar-díj jelöltjeit a filmakadémia tagjai választják ki. Az akadémia az utóbbi években jelentősen megnövelte tagságának létszámát, hogy a szervezet minél sokszínűbbé, befogadóbbá és globálisabbá váljon. Idén újabb 842 tagot hívtak meg a ma már több mint kilencezer tagot számláló szervezetbe.

Oscar-díj
film
nemzetközi film
Akik maradtak
I. Péter király
Tóth Barnabás
Petar Ristovski
Los Angeles

Most

11:14, Frissítve: 11:21

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nem csak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.