Ugrás a tartalomra
Pixabay/kalhh

Kilencvenhárom ország nevezett nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra

2019-10-08
08:40
2019-10-08
08:52
Forrás
MTI
Szerbia az I. Péter király, Magyarország az Akik maradtak című filmet indítja.

Kilencvenhárom ország küldött nevezést nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra - jelentette be az Amerikai Filmakadémia. Ghána, Nigéria és Üzbegisztán először nevezett filmet. Magyarország Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjét indítja a versenyben, Szerbia pedig Petar Ristovski rendezését, az I. Péter király című filmet.

A tízes listát december 16-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjra jelölt öt filmet pedig január 13-án jelentik be. A díjak átadása február 9-én lesz Los Angelesben.

Az akadémia igazgatótanácsa áprilisban döntött arról, hogy az idegen nyelvű film kategóriát nemzetközi film kategóriára változtatja, amelybe az Egyesült Államokon kívül gyártott, főként nem angol nyelvű, 40 percnél hosszabb, egész estés mozifilmek nevezhetők, és a kiválasztott filmek szűkített listáját kilencről tízre bővíti.

Az Oscar-díj jelöltjeit a filmakadémia tagjai választják ki. Az akadémia az utóbbi években jelentősen megnövelte tagságának létszámát, hogy a szervezet minél sokszínűbbé, befogadóbbá és globálisabbá váljon. Idén újabb 842 tagot hívtak meg a ma már több mint kilencezer tagot számláló szervezetbe.

Oscar-díj
film
nemzetközi film
amerikai filmakadémia
Akik maradtak
I. Péter király
Tóth Barnabás
Petar Ristovski
Los Angeles

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.