Ugrás a tartalomra

Kiosztották a Podolszki-díjakat

2022.03.19
18:17
2022.03.20
20:10
Forrás
Pannon RTV
Átvették elismeréseiket a Podolszki József publicisztikai pályázat idei nyertesei Bácsfeketehegyen. A Pannon Rádió főszerkesztője, Soós Georgina Az új lány című írásával második lett.

A harmadik helyezett Kállai Göblös Nikoletta, a Magyar Szó újságírója lett, az első helyet pedig Fehér Miklós újságíró érdemelte ki. A XXV. Podolszki József Irodalmi Emléknap keretében kiállítást, könyvbemutatót, verses-zenés előadást tartottak. Podolszki József publicista, író emléktábláját Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke koszorúzta meg.

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete és Sárközi Noémi népdalénekes verses-zenés műsora, Léphaft Pál karikaturista kiállítása, Dudás Károly könyvbemutatója kísérte a Podolszki József publicisztikai pályázat díjátadóját a Bányai János Emlékházban. Idén 14 pályamunka érkezett a megmérettetésre. A harmadik helyezett Kállai Göblös Nikoletta, a Magyar Szó újságírójának A strucc című jegyzete lett, melyben az orosz-ukrán háború kiváltotta gondolatait fogalmazta meg. „Nem a közelünkben zajlik, nem a közvetlen szomszédságunkban, de gazdaságilag, meg minden máshogy kihatással van ránk, és azért is adtam a strucc címet az írásomnak, mert mint ahogy a végén is, legszívesebben ebben a pillanatban tényleg mint a strucc, homokba dugnám a fejem és nem vennék tudomást az egészről.”

Soós Georgina, a Pannon Rádió főszerkesztője Az új lány című jegyzetében a generációs különbségekről ír, hogy hogyan látja a harmincas, negyvenes korosztály a huszonéveseket, akiknek teljesen más élettapasztalatuk van. Írása második helyezést ért el. „Ha azt akarjuk, hogy itt maradjanak az országban, hogy tovább építsék, amit mi elkezdtünk, akkor el kell fogadnunk, hogy ez a generáció igen, ilyen, és meg kell nekik adni a teret, sőt akár tanulhatunk is tőlük arról, hogy hogy lehet ilyen lendületesen és fiatalosan élni.”

A publicisztikai pályázat győztese Fehér Miklós újságíró Talajvesztettség című interjúja, amelyet a moholi születésű, Szegeden élő Gömöri Eszter egészség-pszichológussal készített, aki kétszer is járt covid-intenzív osztályon. „Arról is szót ejtettünk vele, hogy a covid-intenzíven kívül, tehát a külvilágban hogyan zajlott le mindennek a hatása, ami volt egyáltalán, és külön kitértünk arra is, hogy a közösségi médiafelületeken hogyan birkóztunk meg a különböző álhírterjesztéssel, rémhírterjesztéssel.”

Az emléknap keretében a helyi temetőben virágot helyeztek el Podolszki József és Bácsfeketehegy, valamint Vajdaság szempontjából is jelentős alkotók, művelődésszervezők sírjánál. A Kultúrotthon udvarán Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke méltatta Podolszki József munkásságát és személyét, valamint a 25. alkalommal megszervezett emléknapot, majd megkoszorúzta a publicista, író emléktábláját. „Egyetlen egy elvet tartott maga előtt mindig, legyen publicisztikáról szó, legyen az versről, prózáról, ez pedig e népről, e vidékről, tájról, és mindenekelőtt erről a közösségről szólt, a közösségért tenni, akár íróként, akár újságíróként, akár emberként, ez az, amit tőle tanulhattunk, tanulhatunk.”

A Podolszki József Irodalmi Emléknap a Magyar Nemzezi Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye.

Podolszki József publicisztikai pályázat
díjkiosztó
Bácsfeketehegy

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű