Ugrás a tartalomra

Kiosztották a Szenteleky- és a Bazsalikom-díjat

2021.10.30
15:01
2021.10.30
16:41
Forrás
Pannon RTV
Szenteleky Kornél születésének 128. és halálának 88. évfordulójáról emlékeztek meg a vajdasági magyar irodalmi élet képviselői az író szülőfalujában, Szivácon. Negyvenkilencedik alkalommal osztották ki a Szenteleky- és a Bazsalikom Műfordítói Díjat.

Az esemény Szajkó István képzőművész kiállításának megnyitásával kezdődött. A képek főszereplői a kerékpárok voltak.

„Megkaptam a teremnek a méreteit, ami véletlenül pont megfelel a lókúti műtermemnek a méreteivel, centire, le is mértem. Ezek a képek, úgy gondolom, jól érzik magukat itt, annak ellenére, hogy nemsokára lekerülnek a falról, de jelentős kiállításnak tartom.”

Ezután a Szenteleky Napok Tanácsának díszülésén átadták az idei Szenteleky-díjat és a Bazsalikom Műfordítói Díjat is. Előbbit Beszédes Istvánnak ítélték oda, aki az elsők között helyezte át az irodalmat az online térbe, a zEtna című folyóirat által.

„Manapság minden folyóiratnak van online változata is, tehát ez ma már kötelező, tehát így a térváltozat. De ez a 2000-es évek elején egy óriási energia volt. Nem igazán azzal szálltunk bele az online felület készítésébe, hogy tudtuk volna, hogy mihez kezdünk, ez egy óriási kaland volt, kerestünk a helyünket.”

A Bazsalikom Műfordító Díjat idén Benedek Miklós költő, a Magyar Szó munkatársa és a Képes Ifjúság szerkesztője kapta.

„A műfordításnak mindenféleképpen van egy olyan küldetés jellege, hogy megismerteti az egyik kultúrát a másikkal, közelebb hozza az egyik nyelvben született műalkotásokat egy másik nyelvhez. Nekünk vajdasági magyarként ebből a szempontból van egy ilyen küldetésünk, még akkor is, ha ez kívülről nincs így megfogalmazva, egy idő után elkezdjük érezni ennek a szükségességét.”

Idén 49. alkalommal osztották ki a két díjat.

Varagić Gabriella, szervező, Szenteleky Kornél Magyar Közművelődési Egyesület, Szivác: „Törekszünk arra, hogy ezt a hagyományt ápoljuk, őrizzünk, továbbadjuk a fiataloknak, annak ellenére, hogy azt tapasztaljuk, hogy mindenhol már fogyunk, de magunkból mindent, amit csak tudunk, kiadunk, hogy magas színvonalon és maximálisan megcsináljuk a rendezvényt minden évben.”

A díjkiosztó és a kúlai Árvácska kórus fellépése után megkoszorúzták Szenteleky Kornél és Mladen Leskovac emléktábláit, majd a temetőben elhelyezték az emlékezés virágait Szenteleky Kornél sírjánál.

Szenteleky Kornél
Szenteleky Napok
Bazsalikom-díj
Szivác
megemlékezés
Beszédes István
Benedek Miklós

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.