Ugrás a tartalomra

Kiosztották a XIX. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny díjait

2020.01.22
12:29
2020.01.22
16:58
Forrás
Pannon RTV
Szögi Csaba író-újságíró színdarabja nyerte meg a XIX. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt kedd este Újvidéken. A díjnyertes darabot Puskás Zoltán állította színpadra.

A legjobb rendező Pongó Gábor lett. A megírandó mű címét - Érccel mért életek - az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki hétfő reggel. Ennek alapján kellett három szerzőnek - Szögi Csabának, Pressburger Csabának és Patócs Lászlónak - délutánig drámát írnia. Ezután a rendezőknek - Puskás Zoltánnak, Pongó Gábornak és Lénárd Róbertnek - 24 órájuk volt arra, hogy színpadra állítsák az új drámákat a vajdasági magyar színházak társulatainak segítségével. A zsűri döntése alapján Szögi Csaba darabja lett a legjobb, amely a gyarló emberi életet szókimondó formában tálalja, és az emberek álszentségéről igyekszik lerántani a leplet.
Nincs akkora rutinom drámaírásban, a regényt tartom talán a legfontosabb műfajomnak. Költői módon viszonyulok a regényekhez, ehhez is ilyen szinten viszonyultam. Lehet, hogy olvasva jobban megérti a befogadó mint színpadon látva, mert hirtelen jönnek az információk és rengeteg burkolt célzás van benne.


A legjobb rendező Pongó Gábor lett, aki a Pressburger Csaba újságíró által írt darabot állította színpadra. A versenyen Gábor több mint másfél évtizede színészként vesz részt, idén azonban rendezőként is kipróbálta magát. A darab egy humoros szatíra, amely az újságírói élet hátulütőit mutatja be. Volt egy diákszínpados rendezésem, rendező társ voltam már másik darabban, de mindeddig úgymond "profi" közönség előtt, írók, kritikusok, színházi kollégák, akik ezt mind végignézték és szívből gratuláltak az egész csapatnak.
A munkákat háromtagú szakmai zsűri véleményezte és díjazta. A Brestyánszki Boros Rozália dramaturg, Kálló Béla színész és Tolnai Szabolcs rendező alkotta testületnek nem volt könnyű dolga. Olyan szempontokat vettek figyelembe, mint a gondolatiság, eredetiség és színpadi jelenlét. Kálló Béla, a zsűri elnöke: Azon túl, hogy van egy írott anyag ami le van adva, az tulajdon képen egy halott anyag addig míg nincs életre keltve. Ez a két nap erről szólt.

Az írók közül Pressburger Csaba második helyezett, míg Patócs László harmadik lett. A rendezők közül Lénárd Róbert második, Puskás Zoltán pedig a harmadik helyet érdemelte ki. A legjobb férfi epizódszereplő Mészáros Árpád, a legjobb férfi főszereplő Gombos Dániel lett. A legjobb női szerepért járó díjakat Banka Lívia és Krizsán Szilvia vette át.

Drámaíró verseny
Szögi Csaba
Pongó Gábor
eredmény

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.