Ugrás a tartalomra

Kiosztották a XXI. Podolszki József publicisztikai pályázat díjait

2018.03.18
08:12
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
A pályázatot Maletaški Krisztina, a Vajdasági RTV riportere nyerte.

A pályázatra huszonkilenc írás érkezett, melyeket három tagú szakmai zsűri értékelt. Az ünnepélyes díjátadásra a XXI. Podolszki József Irodalmi Emléknapon került sor szombat este a bácsfeketehegyi színházteremben.

Maletaški Krisztina, a „Mi nem nyaralunk, hanem fesztivált szervezünk” című írásával nyerte el a Podolszki József publicisztikai pályázat első helyét. Egy magyarkanizsai fiatal házaspár mindennapjait, az élethez, a vajdasági léthez való hozzáállásukat mutatja be. Maletaški Krisztina, riporter, szerkesztő, Vajdasági RTV: „Nem feltétlenül az itthon maradás volt a témája az írásomnak, pozitív példát szerettem volna az olvasók elé tárni. Nagyon sok pozitív példa van Vajdaságban, én egyet ragadtam ki, a Vígi házaspárt, Vígi Lászlót és Vígi Sárát.”

A második díjat Szerda Zsófia érdemelte ki, a harmadik helyezett Beke Ottó lett. A Forum Könyvkiadó Intézet különdíját Orovec Krisztina, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének különdíját pedig Ficze Hédi kapta. A díjnyertes pályamunkák hamarosan a vajdasági lapok hasábjain is olvashatók lesznek. Tóth Lívia, zsűrielnök: „Nagyon örültünk annak, hogy huszonkilenc pályamunka érkezett, mert ha jól emlékszem, akkor tavaly tizennégy volt, tehát ez kétszer annyi, mint tavaly. Igazán öröm és jó érzés volt olvasni a pályamunkákat, mert nagyon sok jó munka érkezett. Ez a zsűrit megelégedéssel tölti el, nagyon jó interjúk voltak, jó jegyzetek.”

Dudás Károly, a VMSZ Tanácsának elnöke, valamint Hajnal Jenő, az MNT elnöke köszöntötte a résztvevőket és a díjazottakat. A Podolszki József emléknap az MNT kiemelt kistérségi rendezvénye. Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Olyan értékeket, olyan irodalmi hagyatékot próbálnak így továbbadni, megőrizni, amely éppen a névadónak a hagyatékához tartozik. Jól illeszkedik abba a gondolatsorba, hogy e tájon van helyünk. A szülőföldhöz való kötődés, az a sajátos gondolatiság, amely a kritikát, ugyanakkor a szeretetet, a közösséghez való kötődést úgy fogalmazza meg, hogy ma is, jövőre is és az utánunk következő nemzedékek is követni tudják ezt az örökséget.”

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete irodalmi-zenés előadással készült a rendezvényre.

Podolszki József publicisztikai pályázat
díjátadó

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.