Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

A királyhalmi iskolába kerül Petőfi körtefája

2022.07.06
17:28
Forrás
Közlemény
A VM4K szervezésében megvalósuló Nyárhangoló fesztivál vendége, Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész csütörtökön 17 órakor Királyhalmán, a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarában elülteti az ajándékba hozott Petőfi körtefáját.

A körtefáról szóló legismertebb legenda szerint, a költő e fa alatt szavalta el az Egy gondolat bánt engemet című versét, szinte megjósolva közelgő halálát. A holnapi faültetés egyben tisztelgés Petőfi Sándor közelgő bicentenáriuma előtt is. A körtefa, mint a költő életének egyik utolsó tanúja még a múlt század hatvanas éveiben is élt, vaspántokkal megerősítve.

A helyiek egy oltóvesszőt levettek róla és melléültették. Abból metszett magának Kovács Gyula, a 2009-ben indult Tündérkert-mozgalom egyik alapítója, aki a Kárpát-medence pusztuló őshonos gyümölcshagyatékának megőrzését tűzte ki célul –, akitől Szarvas József kapta az oltványokat.

VM4K
Nyárhangoló Fesztivál
Szarvas József

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:14

Továbbra is terjed a koronavírus

Magyarországon az előző héten 4704 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 50, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 337-re emelkedett.
08:39, Frissítve: 08:44

Ma még napos, holnap esős

Borongós és napos időszakok válthatják egymást térségünkben ma. Csak délután alakulhat ki gyenge eső helyenként.
07:59

Meghalt a bükki füvesember

94 éves korában meghalt Szabó György, a bükki füvesember. A gyógyteáiról és gyógynövényes cseppjeiről ismert bükki füvesember saját otthonában hunyt el.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.