Ugrás a tartalomra

A királyhalmi iskolába kerül Petőfi körtefája

2022.07.06
17:28
Forrás
Közlemény
A VM4K szervezésében megvalósuló Nyárhangoló fesztivál vendége, Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész csütörtökön 17 órakor Királyhalmán, a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarában elülteti az ajándékba hozott Petőfi körtefáját.

A körtefáról szóló legismertebb legenda szerint, a költő e fa alatt szavalta el az Egy gondolat bánt engemet című versét, szinte megjósolva közelgő halálát. A holnapi faültetés egyben tisztelgés Petőfi Sándor közelgő bicentenáriuma előtt is. A körtefa, mint a költő életének egyik utolsó tanúja még a múlt század hatvanas éveiben is élt, vaspántokkal megerősítve.

A helyiek egy oltóvesszőt levettek róla és melléültették. Abból metszett magának Kovács Gyula, a 2009-ben indult Tündérkert-mozgalom egyik alapítója, aki a Kárpát-medence pusztuló őshonos gyümölcshagyatékának megőrzését tűzte ki célul –, akitől Szarvas József kapta az oltványokat.

VM4K
Nyárhangoló Fesztivál
Szarvas József

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.