Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

A kis gömböc nagy vándorútja

2021.09.30
17:17
2021.09.30
19:14
Forrás
Pannon RTV
A temerini Vándor Bábszínház bemutatta A kis gömböc nagy vándorútja című előadást. Az egyesület ma ünnepelte tízéves fennállásának jubileumát, valamint a magyar népmese napját is.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Óvodások és kisiskolások járhatták be a temerini Tájházban egy előadás előkészítésének állomásait. Közel 300 gyerek, 12 csoportban vett részt a foglalkozásokon, váltásokban.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Varga Barbara:
„- Nagyon jó, nagyon tetszett, meg bent is, a gömböcben.
- Nem féltél, hogy megesz?
- Nem.”

Orosz Teodóra:
„- Hogy érezted magad a gömböcben?
- Jól.
- Örültél, mikor kiszabadultatok?
- Igen.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Kurcinák Lea:
˜„- Milyen bábút készítettél? Megmutatod nekünk? Van már neve is?
- Nincs.
- Fogsz neki adni?
- Igen.
- Hogy tetszett ezt elkészíteni?
- Nagyon jól.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A gyerekek egy kiállításon megismerkedhettek a Vándor Bábszínház munkásságával, majd népi gyermekjátékokat játszottak és dalocskákat énekeltek, melyek a beszédkészségüket is fejlesztik. Lukács Sára, logopédus, Temerin: „A mi kultúránk, a mi nyelvünk nagyon jó, nagyon sokszínű, nagyon sokféle módon lehet a gyermekünket beszédre késztetni. Mind a hangutánzó szavak, mind az állatok hangjainak az utánzása, a fák susogásának utánzása, a madarak csivitelésének utánzása, ez mind elősegíti, hogy a beszéd megfelelő időben meginduljon.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A kész előadás megtekintése előtt - amelyben ők is részt vettek - először a mesével, A kis gömböccel is megismerkedtek. Garbac Sarolta, tag, Vándor Bábszínház, Temerin: „Azt találtuk ki, hogy a gyerekek most itt több helyszínen, több kis csoportban járják be az előadás elkészítésének állomáshelyeit, kicsit ismerkedjenek meg azzal, hogy hogyan készül el egy előadás, legalábbis nálunk.”

A rendezvény körkörös jellege a kulisszatitkokba is betekintést engedett. Az előadásban használt bábokat is ők készítették el. Tóth Lívia, elnök, Vándor Bábszínház, Temerin: „Így esett a választásunk A kis gömböc mesére, mivelhogy az olyan nagyon jónak tűnt, hogy a végén be is kapja a kis gömböc a gyerekeket, és bábkészítés szempontjából is csoportokat tudunk csinálni, tehát külön készítjük el a lányokat, külön a kanászokat, külön a katonákat és külön a kaszásokat.”

A Vándor Bábszínház tíz évvel ezelőtt alakult a magyar népmese napján.

kis gömböc
népmese
mese
Vándor Bábszínház
Temerin

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:29, Frissítve: 21:37

Ötödször ismételték meg a szavazást

617-en adták le voksukat Veliki Trnovac település hatos számú szavazóhelyén a csütörtök esti előzetes eredmények szerint. Itt ötödször ismételték meg a szavazást.
18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.