Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Kisebbség az irodalomban - konferencia Újvidéken

2021.06.22
15:19
2021.06.22
17:09
Forrás
Pannon RTV
A rendezvényt a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Újvidéki Tagozata és a budapesti Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete közösen szervezte.

Kisebbség az irodalomban témával tartanak kétnapos konferenciát Újvidéken. Az eseményen neves előadók mutatják be a témához kapcsolódó kutatásaikat.

A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Újvidéki Tagozatának székházában tartják az eseményt. Oláh Tamás "Lássátok az erdőt is, ne csak egy-egy fát" című munkájában, a vajdasági magyar kisebbség öndefinícióival foglalkozott, a Tanyaszínház előadásszövegeiben. Oláh Tamás, előadó: „A Tanyaszínház '78-as alakulása óta, rendre visszatérnek azok az előadások, amik a vajdasági magyar kisembert állítják a középpontba. Arról beszélnek ezek az előadások, hogy milyen hangja lehet a kisebbségnek a többségi társadalomban, milyen lehetőségei vannak.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Nemcsak az etnikai és a nemzeti kisebbség jelenik meg a konferencián, hanem minden más kisebbség is. Faragó Kornélia, szervező, előadó, Újvidék: „Egy hihetetlenül széles kutatási terület és kimeríthetetlen, ugyanis a kisebbség megjelenhet mint különbözőség, megjelenhet úgy is mint elutasított másik, de úgy is megjelenik mint dinamizáló másik, vagy megjelenhet különböző művészeti területeken például, és mi azt vizsgáljuk, hogy hogyan jelenik meg az irodalomban.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A tanácskozást Kappanyos András, a projekt budapesti vezetője nyitotta meg. Beszédében a nemrég elhunyt Patócs Lászlóra emlékezett, aki idén is a konferencia előadója lett volna. „Felmérhetetlen ez a veszteség. Ugye abból a szempontból is, hogy nem egy befejezett, hanem egy szinte csak éppen felemelkedett életműről beszélünk, tehát tulajdonképpen amit el kell gyászolnunk azok a meg nem írt művek.”

A konferenciát 1977 óta minden évben megszervezik, immár hagyománnyá vált.

Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.