Ugrás a tartalomra

A kitömött barbár szerb fordítása is népszerű

2018.12.19
07:21
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
Preparirani varvarin címmel jelent meg Péterfy Gergely Kitömött barbár című regényének szerb fordítása. A szabadkai közönségnek kedd este mutatták be a művet a Városi Könyvtárban.

Cindori Šinković Mária, a mű fordítója elmondta, a regény mesterien komponált, megrázó és az olvasó érdeklődését mindvégig fenntartja: „Egy rendkívüli műről van szó. A 18. század végén és a 19. század elején játszódik, tehát átkarolja az egész felvilágosodási kor jellegzetességeit. Nagyon megrendítő módon ír erről a korszakról.”

Péterfy Gergely Aegon-díjas regénye tíz év munkájának az eredménye. Az író a bécsi levéltárakban, a szabadkőművesek archívumaiban és az alkimisták jegyzeteiben is hosszan tartó kutatómunkát végzett. A mű Kazinczy Ferenc és a rabszolgasorsból bécsi értelmiségivé vált Angelo Soliman barátságának különös történetét meséli el. 

Péterfy Gergely, író: „A regény elbeszélője egyébként Kazinczy felesége, Török Sophie, akinek az édesapja egy régi vágású alkimista volt, így nagyon sok szó esik az alkímiáról is. Tulajdonképpen végigkísér bennünket ez a könyv Kazinczy Ferenc és Angelo Soliman sorsán és az egész kalandos 18. és 19. század fordulóján.”

A Kitömött barbár szerb nyelven a belgrádi Kontrast kiadóház gondozásában jelent meg a Kreatív Európa Program támogatásával.

Péterfy Gergely
Kitömött barbár
Szabadkai Városi Könyvtár

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.
14:32, Frissítve: 14:41

Sportnap Zentán

A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak. A gyerekek a többi között kispályás fociban, röplabdában, kosárlabdában, futásban és sakkban mérhették össze tudásukat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.