Ugrás a tartalomra

Kiváló hangulat és felejthetetlen koncertek Újvidéken

2017.11.19
15:18
2024.03.19
08:51
Kiváló hangulat és felejthetetlen koncertek – röviden így jellemezhető az idei újvidéki dzsessz fesztivál. A zenei rendezvény záróestjét tegnap tartották az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban.

Nem csökken a dzsessz iránti érdeklődés Újvidéken. Ezt bizonyítja az idei dzsessz fesztivál látogatottsága is. Argyelán Zoltán, Újvidék: „Hát a dzsessz szerintem a legfantasztikusabb zene a világon, és örülök, hogy Újvidéken már évek óta szerveznek egy színvonalas dszesszfesztivált. Minden évben meglepnek bennünket híres fellépőkkel és remélem, hogy ez a jövőben is így lesz.”
Jovan Milinov: „Nem tudok mást mondani, mindenféle zenére szükség van, de főleg a dzsesszre. Régen több ilyen esemény volt, manapság nincs sok.”

A fesztivál egyik fénypontja Billy Cobham koncertje volt. Az amerikai zenészt a fúziós dzsessz egyik legnagyobb hatású dobosaként tartják számon. 1973-ban kiadott Spectrum című lemeze mintegy 8 millió példányban kelt el világszerte. A zenész szerint egyedi hangzásvilága a Miles Davissel és Ron Carterrel való közös munka folyamán alakult ki. Billy Cobham, amerikai dobos, zeneszerző: „Miles Davis E.S.P. című dala és Ron Carter 81 című dala volt számomra a kezdet. Ezeknél a daloknál kezdtük el a rocknak és a dzsessznek az összevegyítését.”

A világhírű nemzetközi zenészek mellett a szervezők idén igyekeztek a szerbiai tehetségeknek is nagyobb teret biztosítani a bemutatkozásra. Klemm Ádám, a szervezőbizottság tagja, Újvidéki Jazz Fesztivál: „Én személyesen azt akartam, hogy minél több hazai, szerbiai zenekar lépjen fel. Azt tapasztaltam, hogy az utóbbi időben a szerbiai, boszniai, horvátországi és szlovéniai fesztiválokon a hazai zenészeknek kevés lehetőséget adnak. Szerintem ez nagy kár, mert nagyon sok jó zenész van nálunk és sok jó zenekar is.”

A fesztivál ez alkalommal is beváltotta a hozzá fűzött reményeket – mondták el a szervezők. Szerintük a rendezvény az Európa Kulturális Fővárosa cím szellemiségét nagy mértékben tükrözi.

Jazz
fesztivál
Újvidék

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.