Ugrás a tartalomra
egy versenyző
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Kivételes teljesítmények a népmesemondó versenyen

2018-05-26
17:03
2018-05-27
11:13
Forrás
Pannon RTV
54 mesemondó és 3 gyűjtő mutatkozott be a 24. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny döntőjében. A verseny keretében idén is megrendezték a meseillusztrációs rajzpályázatot.
egy versenyző

A szabadkai Jurcsák Róbert már második alkalommal vett részt a versenyen. Idén a Hammas Jutka című mesét választotta. Ezzel a történettel kiérdemelte a kisiskolás kategória harmadik helyét. Jurcsák Róbert, versenyző, Szabadka: „Azért választottam, mert tetszett, vicces volt, a végén nagyon vicces volt. Valahogy nagyon tetszett, hogy így váltakozik a rosszkedv és a jókedv.”

egy versenyző

Idősebb diákok is részt vettek a versenyen. Mészáros Anikó, versenyző, Zenta: „Igazából a mesék szeretete miatt. Olvasni is nagyon szeretem őket, nézni is. Arra gondoltam, hogy ha már van egy ilyen kezdeményezés itt Zentán, már sokadik alkalommal, akkor itt az ideje, hogy én is a részesévé váljak.”

A zsűri szerint igen magas színvonalú volt az idei verseny. Ágoston Pribilla Valéria, zsűritag: „Valóban olyan kivételes teljesítményeknek lehettünk a szem- és fültanúi, hogy én csak elragadtatással tudok szólni erről a teljesítményről.”

közönség

A népmesemondó verseny mellett meseillusztrátori rajpályázatot is hirdettek, az Ilonka Pilonka és a Kígyóvőlegény mesék szolgáltak alapul. Ezeket Banó István gyűjtéséből választották ki. Juhász Lassú Kornélia, főszervező: „Annak a Banó Istvánnak a gyűjtéséből, akire ezen a versenyen emlékeztünk, az ő munkássága előtt tisztelegtünk, hiszen dr. Banó itt élt Zentán valamikor a második világháború alatt.”

rajzok

A népmesemondó verseny zsűrije úgy döntött, hogy az óvodások közül mindenkit megjutalmaz. A kisiskolások kategóriájában a legjobbnak a bácskertesi Molnár Péter bizonyult. A felsősök közül a szentmihályi Juhász Adrián lett az első. A középiskolásoknál megosztott első helyen végzett a zentagunarasi Kalmár Brigitta és a hajdújárási Szalai Klaudia, míg a felnőtteknél a zentai Nagy Abonyi Szabolcs érdemelte ki az első díjat. A népmesegyűjtők kategóriában hárman is egyenrangú első díjat kaptak: a palicsi Borsos Bálint, a szintén palicsi Omérovity Ivor és a moholi Boja Patyi Sarolta.

Zenta
Kálmány Lajos
népmesemondó
verseny

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:29, Frissítve: 21:37

Nagyon komolyan romlik a föld minősége

Az elsivatagosodást bemutató világatlasz új kiadása szerint a népességnövekedés és a fogyasztási szokások változása minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorolnak a Föld természeti erőforrásaira.
20:34, Frissítve: 20:42

Indul a Vajdaság Vizei regatta

Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.
20:15, Frissítve: 20:24

Aranyérmes a magyar férfi kardcsapat

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, miután a fináléban 45-33-ra legyőzte az olasz együttest.
19:05

Đoković a bolgár Dimitrovot verte

Novak Đoković megnyerte nyolcaddöntős mérkőzését is az angliai Queensben megrendezett füves pályás tenisztornán, miután két szettben legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.