Ugrás a tartalomra

Kivételes teljesítmények a népmesemondó versenyen

2018.05.26
17:03
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
54 mesemondó és 3 gyűjtő mutatkozott be a 24. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny döntőjében. A verseny keretében idén is megrendezték a meseillusztrációs rajzpályázatot.

A szabadkai Jurcsák Róbert már második alkalommal vett részt a versenyen. Idén a Hammas Jutka című mesét választotta. Ezzel a történettel kiérdemelte a kisiskolás kategória harmadik helyét. Jurcsák Róbert, versenyző, Szabadka: „Azért választottam, mert tetszett, vicces volt, a végén nagyon vicces volt. Valahogy nagyon tetszett, hogy így váltakozik a rosszkedv és a jókedv.”

Idősebb diákok is részt vettek a versenyen. Mészáros Anikó, versenyző, Zenta: „Igazából a mesék szeretete miatt. Olvasni is nagyon szeretem őket, nézni is. Arra gondoltam, hogy ha már van egy ilyen kezdeményezés itt Zentán, már sokadik alkalommal, akkor itt az ideje, hogy én is a részesévé váljak.”

A zsűri szerint igen magas színvonalú volt az idei verseny. Ágoston Pribilla Valéria, zsűritag: „Valóban olyan kivételes teljesítményeknek lehettünk a szem- és fültanúi, hogy én csak elragadtatással tudok szólni erről a teljesítményről.”

A népmesemondó verseny mellett meseillusztrátori rajpályázatot is hirdettek, az Ilonka Pilonka és a Kígyóvőlegény mesék szolgáltak alapul. Ezeket Banó István gyűjtéséből választották ki. Juhász Lassú Kornélia, főszervező: „Annak a Banó Istvánnak a gyűjtéséből, akire ezen a versenyen emlékeztünk, az ő munkássága előtt tisztelegtünk, hiszen dr. Banó itt élt Zentán valamikor a második világháború alatt.”

A népmesemondó verseny zsűrije úgy döntött, hogy az óvodások közül mindenkit megjutalmaz. A kisiskolások kategóriájában a legjobbnak a bácskertesi Molnár Péter bizonyult. A felsősök közül a szentmihályi Juhász Adrián lett az első. A középiskolásoknál megosztott első helyen végzett a zentagunarasi Kalmár Brigitta és a hajdújárási Szalai Klaudia, míg a felnőtteknél a zentai Nagy Abonyi Szabolcs érdemelte ki az első díjat. A népmesegyűjtők kategóriában hárman is egyenrangú első díjat kaptak: a palicsi Borsos Bálint, a szintén palicsi Omérovity Ivor és a moholi Boja Patyi Sarolta.

Zenta
Kálmány Lajos
népmesemondó
verseny

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.