Ugrás a tartalomra

Klári néni emléke előtt tisztelegtek

2022.09.25
10:53
2023.09.24
08:40
Forrás
Pannon RTV
Vlasityné Zélity Klárára emlékeztek Moholon. Népdalaival hatalmas örökséget hagyott hátra, nagy hatást gyakorolt a vajdasági és a magyarországi kultúrára is. Egész napos programmal készültek a szervezők a nótafa tiszteletére.

Népdaltól zengett a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület székháza szombat délután. Több dal is elhangzott Klári néni gyűjteményéből. Lánya, Bálizs Gizella hálás Burány Bélának és Bodor Anikónak, hogy segítségükkel a moholi népdalok öröksége tovább él, és azok Magyarországra is eljutottak.

„Bodor Anikó nagyon sokat vitte külföldre is, Magyarországra, mint bemutató énekes és könyv is jelent meg a családról, amit dr. Burány Béla jelentetett meg. Mondhatom, hogy a moholi népdalok Magyarországra is eljutottak.”

Az ünnepi műsoron több mint 10 asszonykórus, énekcsoport és művelődési egyesület működött közre. Szenttamásról, Pancsováról, valamint több környékbeli településről is érkeztek fellépők.

Patyi Lajos, elnök, Csobolyó ME: „Tulajdonképpen az összetartozásunk egyik jelképe. Ő egy igazi népdalművelő volt, aki a közösséget összekovácsolta. Ezért emlékezünk meg rá, hogy újra megvalósítsuk azt, amit az ő szelleme előidézett anno.”

A fellépők között Klári néni tanítványai is ott voltak, akik azóta is fáradhatatlanul énekelnek és népszerűsítik a népdal varázsát.

Fremond Árpád, köztársasági képviselő, a VMSZ alelnöke: „Azt hiszem, hogy Klári néni olyan hagyatékot hagyott a vajdasági magyarokra, nem csak itt a moholiakra és a környékbeliekre, hanem az egész közösségre. Ez óriási érték. Az, hogy a helyiek, a moholiak megemlékeznek róla azt hiszem, hogy az egy példaértékű dolog. Fontos az, hogy a közösségük megtudjon maradni, erős tudjon maradni, és ahhoz, fontos, hogy ápoljuk a múltunkat és őrizzük a hagyományainkat.”

Vlasityné Zélity Klára gyűjteménye megmentésre váró érték, olyan helyi örökség, amelyet fontos megőrizni és továbbadni a jövő nemzedékének. Az idén megszervezett negyedik emléknap célja is az volt, hogy megőrizze és népszerűsítse ezt a kincset az utókor számára.

Vlasityné Zélity Klára
Mohol
Csobolyó Művelődési Egyesület
Bálizs Gizella
Patyi Lajos
Fremond Árpád

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű