Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Klári néni emléke előtt tisztelegtek

2022.09.25
10:53
2022.09.25
17:58
Forrás
Pannon RTV
Vlasityné Zélity Klárára emlékeztek Moholon. Népdalaival hatalmas örökséget hagyott hátra, nagy hatást gyakorolt a vajdasági és a magyarországi kultúrára is. Egész napos programmal készültek a szervezők a nótafa tiszteletére.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Népdaltól zengett a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület székháza szombat délután. Több dal is elhangzott Klári néni gyűjteményéből. Lánya, Bálizs Gizella hálás Búrány Bélának és Bodor Anikónak, hogy segítségükkel a moholi népdalok öröksége tovább él, és azok Magyarországra is eljutottak.

„Bodor Anikó nagyon sokat vitte külföldre is, Magyarországra, mint bemutató énekes és könyv is jelent meg a családról, amit dr. Búrány Béla jelentetett meg. Mondhatom, hogy a moholi népdalok Magyarországra is eljutottak.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az ünnepi műsoron több mint 10 asszonykórus, énekcsoport és művelődési egyesület működött közre. Szenttamásról, Pancsováról, valamint több környékbeli településről is érkeztek fellépők.

Patyi Lajos, elnök, Csobolyó ME: „Tulajdonképpen az összetartozásunk egyik jelképe. Ő egy igazi népdalművelő volt, aki a közösséget összekovácsolta. Ezért emlékezünk meg rá, hogy újra megvalósítsuk azt, amit az ő szelleme előidézett anno.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A fellépők között Klári néni tanítványai is ott voltak, akik azóta is fáradhatatlanul énekelnek és népszerűsítik a népdal varázsát.

Fremond Árpád, köztársasági képviselő, a VMSZ alelnöke: „Azt hiszem, hogy Klári néni olyan hagyatékot hagyott a vajdasági magyarokra, nem csak itt a moholiakra és a környékbeliekre, hanem az egész közösségre. Ez óriási érték. Az, hogy a helyiek, a moholiak megemlékeznek róla azt hiszem, hogy az egy példaértékű dolog. Fontos az, hogy a közösségük megtudjon maradni, erős tudjon maradni, és ahhoz, fontos, hogy ápoljuk a múltunkat és őrizzük a hagyományainkat.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Vlasityné Zélity Klára gyűjteménye megmentésre váró érték, olyan helyi örökség, amelyet fontos megőrizni és továbbadni a jövő nemzedékének. Az idén megszervezett negyedik emléknap célja is az volt, hogy megőrizze és népszerűsítse ezt a kincset az utókor számára.

Vlasityné Zélity Klára
Mohol
Csobolyó Művelődési Egyesület
Bálizs Gizella
Patyi Lajos
Fremond Árpád

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű