Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A költészetben megtalálhatjuk a válaszokat az élet nagy kérdéseire

2021.11.29
21:35
2021.11.30
08:17
Forrás
Pannon RTV
A 25. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó zajlott a hétvégén Bácsfeketehegyen. A versenyre Vajdaságból és a határon túlról is érkeztek versmondók, összesen hetvenketten.

A három napos rendezvény nyitónapján a Maradok maradni című előadást láthatta a közönség. A hazáról, a boldogulásról, a külföldről, a hiányról szól az előadás. A színpadi produkció nem csak a téma aktualitása miatt fontos, hiszen szereplők közül néhányan kötődnek a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozóhoz.

A versenyzők többsége már visszatérő résztvevője a találkozónak, mindannyiuk már gyerekkoruk óta foglalkoznak versmondással. Mint mondják, az életük részévé vált a líra. A költészetben megtalálják a válaszokat az élet nagy kérdéseire.

Pannon RTV

A versenyre való felkészülés egyik legfontosabb pontja a megfelelő vers kiválasztása. A találkozóra három verset vagy prózát kellett hozni, egy versenyző mondhatott lírát és prózaszöveget is. Mindannyian igyekeztek olyan műveket találni, amelyek megszólítják őket és amelyeket átéléssel tudnak előadni.

A versenyzőket hattagú zsűri értékelte, összesen hetvenketten vettek részt az első két fordulóban. Pataki András, a találkozó egyik zsűritagja szerint vers- és prózamondás között technikai értelemben található kis különbség, lényegében azonban ugyanazokat a feldolgozási utakat kell bejárni.

Pannon RTV

A vasárnapi döntőbe a mezőny fele jutott tovább, közülük mindenki arany fokozatú elismerésben részesült. A kategóriákat korosztály szerint különítették el, 3-4. osztálytól a felnőtt korosztályig ötöt. Kategóriánként az első három hely és a különdíjasok nyertek könyvjutalmat és oklevelet.  

A dobogósok kihirdetése után a két fődíj kiosztása következett. A Dudás Kálmán-plakettet az általános iskolások korosztályából sorsolják ki, így ezt Gál Flóra nyerte. A Dudás-Kálmán-díjat pedig Kőműves Csengének ítélték oda.

Pannon RTV

A találkozó idén 25. születésnapját ünnepelte. Az elsőt 1996-ban rendezték meg azzal a céllal, hogy összefogják a Kárpát-medencei magyar versmondókat.

A vers- és prózamondó találkozó esélyt teremt a hagyományőrzésnek, közösséget teremt és igyekszik egy magabiztos, és hozzáértő nemzedéket kinevelni.

Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó
Dudás Kálmán
Bácsfeketehegy
Hajvert Ákos

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.