Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A költészetben megtalálhatjuk a válaszokat az élet nagy kérdéseire

2021.11.29
21:35
2021.11.30
08:17
Forrás
Pannon RTV
A 25. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó zajlott a hétvégén Bácsfeketehegyen. A versenyre Vajdaságból és a határon túlról is érkeztek versmondók, összesen hetvenketten.

A három napos rendezvény nyitónapján a Maradok maradni című előadást láthatta a közönség. A hazáról, a boldogulásról, a külföldről, a hiányról szól az előadás. A színpadi produkció nem csak a téma aktualitása miatt fontos, hiszen szereplők közül néhányan kötődnek a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozóhoz.

A versenyzők többsége már visszatérő résztvevője a találkozónak, mindannyiuk már gyerekkoruk óta foglalkoznak versmondással. Mint mondják, az életük részévé vált a líra. A költészetben megtalálják a válaszokat az élet nagy kérdéseire.

Pannon RTV

A versenyre való felkészülés egyik legfontosabb pontja a megfelelő vers kiválasztása. A találkozóra három verset vagy prózát kellett hozni, egy versenyző mondhatott lírát és prózaszöveget is. Mindannyian igyekeztek olyan műveket találni, amelyek megszólítják őket és amelyeket átéléssel tudnak előadni.

A versenyzőket hattagú zsűri értékelte, összesen hetvenketten vettek részt az első két fordulóban. Pataki András, a találkozó egyik zsűritagja szerint vers- és prózamondás között technikai értelemben található kis különbség, lényegében azonban ugyanazokat a feldolgozási utakat kell bejárni.

Pannon RTV

A vasárnapi döntőbe a mezőny fele jutott tovább, közülük mindenki arany fokozatú elismerésben részesült. A kategóriákat korosztály szerint különítették el, 3-4. osztálytól a felnőtt korosztályig ötöt. Kategóriánként az első három hely és a különdíjasok nyertek könyvjutalmat és oklevelet.  

A dobogósok kihirdetése után a két fődíj kiosztása következett. A Dudás Kálmán-plakettet az általános iskolások korosztályából sorsolják ki, így ezt Gál Flóra nyerte. A Dudás-Kálmán-díjat pedig Kőműves Csengének ítélték oda.

Pannon RTV

A találkozó idén 25. születésnapját ünnepelte. Az elsőt 1996-ban rendezték meg azzal a céllal, hogy összefogják a Kárpát-medencei magyar versmondókat.

A vers- és prózamondó találkozó esélyt teremt a hagyományőrzésnek, közösséget teremt és igyekszik egy magabiztos, és hozzáértő nemzedéket kinevelni.

Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó
Dudás Kálmán
Bácsfeketehegy
Hajvert Ákos

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:40, Frissítve: 17:51

Újvidéken is tüntetnek a gazdák

Folytatják a tárgyalást a kormánnyal - ezt mondták a gazdák képviselői Újvidéken, miután nem fogadták el az újabb javaslatokat az aszálykárok enyhítésére. Az útzárlatok folytatásáról pedig órára órára döntenek.
16:17, Frissítve: 16:37

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 18:55

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Augusztus 13-án, szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.

Népszerű