Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Kölyök kalamajka és Párja nincs Óbecsén

2021.06.20
12:24
2021.06.20
15:49
Forrás
Pannon RTV
Egy év kihagyás után ismét beindultak az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör programjai. Tegnap több száz vajdasági és külföldi fiatal tehetség mutatta be néptánctudását a Petőfi színpadán.
Pannon RTV/Óvári Dániel

Szoknyák susogtak, csizmák csattogtak és szalagok libbentek az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör színpadán. A Kölyök kalamajka nevű gyermekszólótánc-fesztiválra és az ezt követő Párja nincs című gyermekbemutatkozóra több száz kis tehetség érkezett.

Pannon RTV/Óvári Dániel

Fenyvesi Zénó tizenöt éve táncol. Rengeteg fellépésen van túl, de még mindig izgul, mielőtt színpadra állna.

„A zenekarral próbálok kommunikálni, mert az nagyon jó érzés, ha tudok velük a színpadon együttműködni, de figyelek arra, hogy technikailag is rendben legyen, és hogy ne fáradjak bele, hogy ne látszódjon azoknak, akik nézik, hogy belefáradok.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

A talpalávalót a Fokos zenekar húzta.

Cseszák Zsombor, a Fokos zenekar tagja: „Felnőtt táncosoknál általában az van, hogy ott már több gyakorlat van a hátuk mögött, több éves múlt, gyerekeknél sokkal nagyobb feladat lekísérni őket zenével.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

Először a szólótáncosok mutatták be, hogy mit tudnak. Az egészen pici gyermekektől kezdve az ifjúsági korosztályig jöttek résztvevők. A gyerekek Vajdaságból és Magyarországról érkeztek.

Cseszák Balázs, a Kölyök kalamajka nemzetközi gyermekszólónéptánc-fesztivál szervezője: „Ez most egy nem versenyszerű fellépés vagyis fesztivál volt, csak egy bemutatkozó jellegű, minden feszültség nélkül, minden egyéb stressz nélkül.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

Az este második felében a néptánccsoportok szórakoztatták a közönséget.

Cseszák Korcsik Anikó, a  Párja nincs gyermek néptánccsoportok bemutatkozójának szervezője: „Ez egy gyermek néptáncműsor, azért találtuk ki, hogy a gyermekek ne csak versenyeken találkozzanak, a gyermekcsoportok, hanem itt alkalom van a barátkozásra is.”

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség egyik célkitűzése a tehetségek felkarolása – mondta Brezovszki Roland, a szervezet munkatársa: „A néptáncos tehetségek felfedezése, felkutatása és azon felül a megsegítésük egy olyan cél, ami a közösségünket, a vajdasági magyar közösség úgymond esztétikai javulását tudja szolgálni.”

A két rendezvény létrejöttét a magyar kormány támogatta.

Óbecse
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör
néptánc

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:55, Frissítve: 13:45

Friss olimpiai hírek

Németh Nándor és Barna Andrej is elődöntőbe jutott 100 méter gyorson. Kapás Boglárka 200 méter pillangón szerepelt jól, és bent van a szám elődöntőjében.
11:49, Frissítve: 11:55

A járvány miatt veszélyben az olimpia

Tokióban a hétnapos átlag közel 50 százalékkal nagyobb az előző heti számnál. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy a japán fővárosban kritikus koronavírushelyzet alakulhat ki.

Népszerű