Ugrás a tartalomra

Komolyzene töltötte be a Zsinagógát

2020.10.18
20:54
2020.10.19
16:29
Forrás
Pannon RTV
Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a Szabadkai Sextet együttes adott koncertet vasárnap este.

Hegedű, fuvola, oboa, klarinét, fagott és vadászkürt csendült fel a Zsinagóga falai között. A Szabadkai Sextet Együttest hat zenész alkotja, akik egyébként a Szabadkai Szimfonikus Zenekar tagjai is. A vasárnap esti koncerten 6 átiratot játszottak.

Az oboát Veronika Antunović Marić szólaltatta meg. „Átiratokat játszunk, a Sevillai borbélynak az iratát kamara felállításra, azután játszuk Agay Dénes szerzeményét, amelyek táncdalokra épített. Gershwin 3 prelude-ét, régi magyar táncokat Malando Tangóját, és a végén klezmer zenét játszunk.”

A kamarazenei összeállítás a harmadik eseménye volt az idei fesztiválnak. Kedden Danilo Kišre emlékeznek majd barátai egy irodalmi összejövetel keretében, szerdán pedig Nógrádi Gergely főkántor koncertjét élvezhetik azok, akik erre időben felvették a jegyet.

Kovács Róbert, irodavezető, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Az idei műsorsor fénypontjának, és remélem, hogy sikerül ideérnie, Nógrádi Gergely főkántor úrnak a koncertje szerdán, és az egészet lezárjuk egy sajtótörténeti előadással, amivel a Városi Múzeumban dr. Káich Katalin fog bennünket megörvendeztetni. Remélem, hogy minden le fog folyni, hogy ha nem is száz százalékosan, de megközelítőleg úgy, ahogy szeretnénk.”

Az eseményeket a járványügyi előírások betartásával rendezik meg, a több mint ezer férőhelyes szakrális épületben legfeljebb 277 főnek tudnak ezúttal helyet biztosítani.

Zsinagóga
komolyzene
Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál
Sextet

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.