Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Komolyzene töltötte be a Zsinagógát

2020.10.18
20:54
2020.10.19
16:29
Forrás
Pannon RTV
Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a Szabadkai Sextet együttes adott koncertet vasárnap este.

Hegedű, fuvola, oboa, klarinét, fagott és vadászkürt csendült fel a Zsinagóga falai között. A Szabadkai Sextet Együttest hat zenész alkotja, akik egyébként a Szabadkai Szimfonikus Zenekar tagjai is. A vasárnap esti koncerten 6 átiratot játszottak.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Az oboát Veronika Antunović Marić szólaltatta meg. „Átiratokat játszunk, a Sevillai borbélynak az iratát kamara felállításra, azután játszuk Agay Dénes szerzeményét, amelyek táncdalokra épített. Gershwin 3 prelude-ét, régi magyar táncokat Malando Tangóját, és a végén klezmer zenét játszunk.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A kamarazenei összeállítás a harmadik eseménye volt az idei fesztiválnak. Kedden Danilo Kišre emlékeznek majd barátai egy irodalmi összejövetel keretében, szerdán pedig Nógrádi Gergely főkántor koncertjét élvezhetik azok, akik erre időben felvették a jegyet.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Kovács Róbert, irodavezető, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Az idei műsorsor fénypontjának, és remélem, hogy sikerül ideérnie, Nógrádi Gergely főkántor úrnak a koncertje szerdán, és az egészet lezárjuk egy sajtótörténeti előadással, amivel a Városi Múzeumban dr. Káich Katalin fog bennünket megörvendeztetni. Remélem, hogy minden le fog folyni, hogy ha nem is száz százalékosan, de megközelítőleg úgy, ahogy szeretnénk.”

Az eseményeket a járványügyi előírások betartásával rendezik meg, a több mint ezer férőhelyes szakrális épületben legfeljebb 277 főnek tudnak ezúttal helyet biztosítani.

Zsinagóga
komolyzene
Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál
Sextet

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.