Ugrás a tartalomra
Koncz István, emléktábla, Magyarkanizsa

Koncz István költő tiszteletére táblát avattak Magyarkanizsán

2017-11-13
14:11
2017-11-13
18:08
Forrás
Pannon RTV
Az író és ügyvéd szülőházának falán kapott helyet az új emlékjel.

A 80 esztendeje született és 20 éve elhunyt Koncz István alkotói munkásságáról Virág Ibolya, az író hagyatékának kezelője mondott ünnepi beszédet. Virág Ibolya, a Koncz István-hagyaték kezelője: „Itt Koncz Istvánon kívül, had ne soroljam, mert nem szeretném, ha bárkit is kihagynék, de talán visszamehetnék egész Kosztolányiig, de rajtuk kívül is, tehát itt voltak vízépítő mérnökök, akikről méltóképpen meg is emlékeztünk, és én azt hiszem, ez egy méltó pillanat az új emléktábla föltevésére.”

Koncz István, emléktábla, Magyarkanizsa

Az első emléktáblát Dudás Sándor szobrász készítette, ennek a helyére került most az új tábla. Koncz István költő, kétszeres Híd-díjas író, akinek három kötete jelent meg a válogatott verseiből, valamint irodalmi díjat is neveztek el róla. Bordás Győző, elnök, Vajdasági Írók Egyesülete: „Ha ma kézbe vesszük Koncz István összegyűjtött versének kötetét, megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy már 1955 elején az Ifjúságban megjelent versében is milyen intuícióval érzett rá ifjúkora néhány pillanatára, amikor a Parlagon című versében, például ezt olvashatjuk: Engem a parlag tanított tűrni, szóró napot, hideget, imádkozni a garasért. Engem parlag nevelt, hétköznapra nevelt, koccintóssal dalra. Majd így fejezi be: Lelkemet a sárba dagasztotta. E sárból ti holnap világot emeltek ki.”

A rendezvényen részt vett Kollár Mária, aki Koncz István költő verseit elevenítette fel.

Koncz István
emléktábla
Magyarkanizsa

Most

22:31

Lövöldözés volt egy texasi iskolában

A lövöldözés helyi idő szerint nyolc óra előtt tört ki a Dallastól valamivel délebbre fekvő Italy település középiskolájában. A diákokat nem sokkal később evakuálták az épületből.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.
Autótolvajok, Zentai Magyar Kamaraszínház

Zentán bemutatták az Autótolvajokat

Vastapssal ünnepelte a nézőközönség Németh Ákos: Autótolvajok című darabját, amelyet tegnap mutatott be a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata az újonnan felavatott kamarateremben.