Ugrás a tartalomra

Koncz István költő tiszteletére táblát avattak Magyarkanizsán

2017.11.13
14:11
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
Az író és ügyvéd szülőházának falán kapott helyet az új emlékjel.

A 80 esztendeje született és 20 éve elhunyt Koncz István alkotói munkásságáról Virág Ibolya, az író hagyatékának kezelője mondott ünnepi beszédet. Virág Ibolya, a Koncz István-hagyaték kezelője: „Itt Koncz Istvánon kívül, had ne soroljam, mert nem szeretném, ha bárkit is kihagynék, de talán visszamehetnék egész Kosztolányiig, de rajtuk kívül is, tehát itt voltak vízépítő mérnökök, akikről méltóképpen meg is emlékeztünk, és én azt hiszem, ez egy méltó pillanat az új emléktábla föltevésére.”

Az első emléktáblát Dudás Sándor szobrász készítette, ennek a helyére került most az új tábla. Koncz István költő, kétszeres Híd-díjas író, akinek három kötete jelent meg a válogatott verseiből, valamint irodalmi díjat is neveztek el róla. Bordás Győző, elnök, Vajdasági Írók Egyesülete: „Ha ma kézbe vesszük Koncz István összegyűjtött versének kötetét, megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy már 1955 elején az Ifjúságban megjelent versében is milyen intuícióval érzett rá ifjúkora néhány pillanatára, amikor a Parlagon című versében, például ezt olvashatjuk: Engem a parlag tanított tűrni, szóró napot, hideget, imádkozni a garasért. Engem parlag nevelt, hétköznapra nevelt, koccintóssal dalra. Majd így fejezi be: Lelkemet a sárba dagasztotta. E sárból ti holnap világot emeltek ki.”

A rendezvényen részt vett Kollár Mária, aki Koncz István költő verseit elevenítette fel.

Koncz István
emléktábla
Magyarkanizsa

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.