Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Kónya Sándor 70. születésnapját ünnepelték Csókán

2022.05.28
12:46
2022.05.28
16:15
Forrás
Pannon RTV
A kezdeményező a Kiss Lajos Néprajzi Társaság volt, amihez a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület és a Csóka Művelődési és Oktatási Központ is csatlakozott. Az ünnepséget népzene, népi játékok, valamint tudományos előadások színesítették.
Pannon RTV/Rácz László

Kónya Sándor énekmondóként, zenészként, néprajzkutatóként ismert. A vajdasági népdalok kutatója és értője, amit írásaival és előadásaival mutat be.

Szőke Anna, néprajzkutató, elnök, Kiss Lajos Néprajzi Társaság, Kishegyes: „Kihangsúlyozom, hogy főleg tudományos kutatásokkal foglalkozik, és azon kevés emberek közé tartozik, akik zenével, mert nem csak a népzenét kutatja és a vallási énekeket, ez mellett versénekes is.”

Pannon RTV/Rácz László

Nem csak a Kiss Lajos Néprajzi Társaság oszlopos tagja. Csóka községben is fontos szerepet tölt be. A Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben a kezdetektől fogva muzsikál, emellett a Csóka Művelődési és Oktatási Központ számos rendezvényén is fellép előadásaival és megzenésített verseivel.

Kiss Tóth Erika, elnök, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, Csóka: „Azt gondolom, hogy neki köszönthetjük azt egyrészt, hogy a népzenei kultúránk ilyen gazdag az egyesületben. Kónya Sándor számunkra egy támasz. Ha Kónya Sándor és Bodor Anikó nincs, akkor nem tudom, hol tartanánk most a népdalos csoportokkal, vagy a népzenei csoportokkal, de tény és való, hogy nagyon sok segítséget nyújtott az eddigi években is számunkra.”

A szombati ünnepi műsoron Kónya Sándort kollégái, barátai köszöntötték. A gratulációk mellett ajándékokkal lepték meg a csókai származású néprajzkutatót és pedagógust.

Kónya Sándor örömét fejezte ki az ünnepség kapcsán: „Én nagyon örülök annak, hogy a közösség úgy érzi, hogy a 70. születésnapomat megünnepli, és az még külön örömet jelent, hogy ez nem egy öncélú vigadozás lesz, hanem tudományos konferencia is fűződik hozzá.”

Az ünnepségen 6 tudományos és zenével kapcsolatos témakörben tartott előadást hallhattak a résztvevők, emellett fellépett a csókai Csalogány asszonykórus népdalcsokorral és a csókai általános iskola elsős diákjai népi játékokkal.

Kónya Sándor
Csóka
születésnap
köszöntés
Kiss Lajos Néprajzi Társaság
Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület
Csóka Művelődési és Oktatási Központ
Szőke Anna
Kiss Tóth Erika

Most

16:17, Frissítve: 17:20

Levendulanapok Szabadkán

Jótékonysági Levendulanapokat tartottak a szabadkai Vasutastelep üzletközpontjában. A látogatók levendulapalántát, vágott virágot, levendulavizet- és olajat, valamint más kézműves termékeket is vásárolhatnak.
14:47, Frissítve: 14:53

Szurkoljunk a magyar női pólósoknak!

VB-döntőt játszik 20 órától a magyar női pólóválogatott. Az ellenfél az Egyesült Államok csapata, mely a torna legnagyobb esélyesének számít.
14:41, Frissítve: 16:54

Hajnal Jenő: Az öröm és a megtiszteltetés díja ez

Emlékplakettet adományozott Hajnal Jenőnek a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság. A Magyar Nemzeti Tanács elnökének így köszönték meg munkáját az ’56-os eseményekre való emlékezés kapcsán, illetve közreműködését az emlékhelyek létrehozásában.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.