Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Könyvbemutató volt a VM4K klubban

2018-09-14
13:09
2018-09-14
18:56
Forrás
Pannon RTV
Az 1968 Magyarországon - Miért hagytuk, hogy így legyen? című könyvet mutatták be csütörtökön a VM4K klubban.

A könyvről az egyik szerző, Murai András filmtörténész, filmesztéta, a Budapesti Metropolitan Egyetem intézetvezetője beszélt.

A könyv idén tavasszal jelent meg, és az 1968-as eseményeket dolgozza fel Magyarországon. Ez az időszak, főleg a Nyugat-Európában és Amerikában is nagyon fontos, mivel ez a diáklázadások, forrongások időszaka volt.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Murai András, a könyv társzerzője: „Két fontos eseményt biztosan ki kell emelni. 1968-ban, ugye most 50 éves évfordulóról beszélünk, az egyik, hogy a prágai tavasz katonai erővel történő leverésében Magyarország is részt vett, a Varsói Szerződés egyik tagállamaként. Ez abszolút meghatározta aztán a 68' utáni Kádár-korszakot Magyarországon. Tehát ez az egyik fontos esemény. 12 ezer magyar katona vonult be Csehszlovákiába, a felvidékre egészen pontosan. A másik fontos esemény, az pedig az újgazdasági mechanizmus bevezetése, ami egy szocialista típusú fogyasztói társadalom kialakítását célozta meg.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A VM4K megkezdte őszi programjait, ahol főként irodalmi, történelmi és vallási tematikájú előadásokat szervez. De alkalmanként zenés és más kultúrprogramokkal is lehet találkozni.

Kosányi Tamás, képzési referens, VM4K: „Egyelőre a jövőheti előadást, programot mondanám el. Ennek a címe, Palack magány, és egy irodalmi tárgykörű vagy témakörű est lesz.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A könyv másik szerzője Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa sajnálatos módon, váratlan megbetegedés miatt nem tudott részt venni a könyvbemutatón.

VM4K
könyvbemutató

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:32, Frissítve: 20:42

Lassú az oltási folyamat az EU-ban

Az Európai Unióban eddig három oltóanyag kapott hivatalos engedélyt: december 21-én az amerikai-német Pfizer-BioNTech, január 6-án az amerikai Moderna, majd január 29-én a brit-svéd AstraZeneca.
16:39, Frissítve: 16:45

Brnabić Lajčakkal egyeztetett

Miroslav Lajčakkal, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal találkozott ma Ana Brnabić szerb kormányfő.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.