Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Könyvbemutató volt a VM4K klubban

2018-09-14
13:09
2018-09-14
18:56
Forrás
Pannon RTV
Az 1968 Magyarországon - Miért hagytuk, hogy így legyen? című könyvet mutatták be csütörtökön a VM4K klubban.

A könyvről az egyik szerző, Murai András filmtörténész, filmesztéta, a Budapesti Metropolitan Egyetem intézetvezetője beszélt.

A könyv idén tavasszal jelent meg, és az 1968-as eseményeket dolgozza fel Magyarországon. Ez az időszak, főleg a Nyugat-Európában és Amerikában is nagyon fontos, mivel ez a diáklázadások, forrongások időszaka volt.

Murai András, a könyv társzerzője: „Két fontos eseményt biztosan ki kell emelni. 1968-ban, ugye most 50 éves évfordulóról beszélünk, az egyik, hogy a prágai tavasz katonai erővel történő leverésében Magyarország is részt vett, a Varsói Szerződés egyik tagállamaként. Ez abszolút meghatározta aztán a 68' utáni Kádár-korszakot Magyarországon. Tehát ez az egyik fontos esemény. 12 ezer magyar katona vonult be Csehszlovákiába, a felvidékre egészen pontosan. A másik fontos esemény, az pedig az újgazdasági mechanizmus bevezetése, ami egy szocialista típusú fogyasztói társadalom kialakítását célozta meg.”

A VM4K megkezdte őszi programjait, ahol főként irodalmi, történelmi és vallási tematikájú előadásokat szervez. De alkalmanként zenés és más kultúrprogramokkal is lehet találkozni.

Kosányi Tamás, képzési referens, VM4K: „Egyelőre a jövőheti előadást, programot mondanám el. Ennek a címe, Palack magány, és egy irodalmi tárgykörű vagy témakörű est lesz.”

A könyv másik szerzője Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa sajnálatos módon, váratlan megbetegedés miatt nem tudott részt venni a könyvbemutatón.

VM4K
könyvbemutató

Most

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.