Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Idei Sándor

Könyvvásár Belgrádban

2021.12.19
16:30
2021.12.19
20:46
Forrás
Pannon RTV
A rendezvényen a szerbiai könyvkiadók mutatják be kínálatukat, legfrissebb kiadványaikat. A látogatókat a Belgrádi Vásár 2-es csarnokában várják.
Pannon RTV/ Idei Sándor

A szervezők azt mondják, mivel a Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár megtartása a koronavírus-járvány miatt kétszer is meghiúsult, ezzel a kisebb formátumú rendezvénnyel szeretnék kárpótolni a szerbiai könyvkiadókat és az olvasótáborokat.

Pannon RTV/ Idei Sándor

A Belgrádi Nemzetközi Könyvvásárt legutóbb 2019-ben tartották meg. A most megszervezett, szerbiai könyvkiadókat felvonultató vásárnak érezhetően kevesebb résztvevője és látogatója van, de így is minden korosztály képviselteti magát.

Stefan Milivojević, Belgrád: „Néhány dolgot vásároltam. A Mocsárlény második részét, valamint a Batman sorozatból a Fekete és fehér első részét. Mindkettő a Darkwood kiadványa. Emellett megvásároltam ezt is, nem tudom hányan hallottak róla, a Hegyi Koszorú képregényben. A Forma B kiadó nagyon szép kiadványa.”

Pannon RTV/ Idei Sándor

A rendezvényre mintegy 100 kiállító hozta el a kiadványait. Képregények, történelmi könyvek, szépirodalom. Széles a kínálat, amiből válogathatnak a látogatók. A könyvvásárt délelőtt 10 óra és este 8 óra között lehet látogatni.

Pannon RTV/ Idei Sándor

A kisebb könyvkiadók azért tartják fontosnak a vásárt, mert alkalmat ad nekik a bemutatkozásra.

Maja Veljanović, kiállító: „Mindenképpen meg kell jelenni, bemutatkozni. Van sok új kiadvány. Mindenki igyekezett új kiadványokat kiadni, új projekteken dolgoztak és ezeket be kell mutatni ezen a vásáron.”

Pannon RTV/ Idei Sándor

A kiadványokat a vásáron árengedményekkel lehet beszerezni. A nagyobb könyvkiadók a toplistás, legkelendőbb könyveiket is hozták el a rendezvényre.

Ranko Samardžić, a Laguna Könyvkiadó munkatársa: „Fontos, hogy az emberek ne feledkezzenek meg arról, hogy létezik a könyvvásár. Ha valamit egyszer nem tartanak meg még jól van, de ha már másodszor, harmadszor is elmarad elveszik a folyamatosság, a hagyomány. Fontosnak tartom ennek a rendezvénynek a megtartását. Sajnos kisebb formátumú, de a kínálat nagyon jó. Az árengedmények fenomenálisak.”

Pannon RTV/ Idei Sándor

A szervezők azt mondják, a rendezvény megszervezése során igyekeztek minden járványügyi intézkedésnek eleget tenni.  A standokat úgy osztották ki, az írótalálkozókat úgy bonyolítják le, hogy azok összhangban legyenek az előírásokkal.

Mirjana Lukić, szervező: „A látogatottság várhatóan kisebb lesz, mint a legutóbbi, 2019-ben megtartott Belgrádi Nemzetközi Könyvvásáron, aminek 187 ezer látogatója volt. De mi, a kiadók és a látogatók is, akik érkeznek, úgy gondoljuk, helyesen cselekszünk azzal, hogy ezt megtartjuk. Az év végén alkalom nyílik arra, hogy megnézzük a kiadók milyen új kiadványokkal jelentkeztek az idén. Ezen a rendezvényen közel százan vannak. Emellett könyvbemutatókra, dedikálásokra is sor kerülhet.”

Pannon RTV/ Idei Sándor

A könyvvásárnak az első napon pár száz látogatója volt. A második napon már több mint ezren jöttek el válogatni a kiadványokból. A rendezvény egyébként december 26-ig tart. A belépőjegyért 100 dinárt kell fizetni.

Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár
könyv
Belgrád
könyvvásár

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:29, Frissítve: 21:37

Ötödször ismételték meg a szavazást

617-en adták le voksukat Veliki Trnovac település hatos számú szavazóhelyén a csütörtök esti előzetes eredmények szerint. Itt ötödször ismételték meg a szavazást.
18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.