Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Koreográfus képzési nap Szabadkán

2019-04-13
22:50
2019-04-14
15:56
Forrás
Pannon RTV
Szakmai műhelynapot szervezett koreográfusok részére szombaton Szabadkán a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség. A mostani egynapos előadást terveik szerint egy komoly többhavi képzés is követi majd.

A vajdasági néptáncos világot felkarolva a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség első félévi programjának egyikeként került megszervezésre az első komplex koreográfus képzési nap Szabadkán. Brezovszki Roland, a VMMSZ munkatársa elmondta: „Ez egy, ha nem is történelmi pillanat, de még ilyen Vajdaságban nem volt, hogy színházi körülmények között, mindenféle színházi műfajnak jó ismerői, a dramaturg, a fénymester, a díszlet- és jelmeztervező, a koreográfus a zenész mind el tudja mondani a gondolatait. Nem titkolt szándékunk, hogy ezt folytatni is fogjuk.”

 

Egy koreográfus-rendezőnek, ha nem is kell mindenhez értenie, de mindent éreznie kell, hogy aztán abból egy többé-kevésbé zökkenőmentes munkával kialakuljon a végeredmény. Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője elmondta: „Igyekeztünk azokról a fontos területekről röviden beszélni és nem tanítani, mert ez az idő ahhoz rövid, de a figyelmet, az érdeklődést fenntartani azok a területek iránt, amik rendkívül fontosak ahhoz, hogy a nézők minél nagyobb hatású koreográfiákhoz jussanak.”

Szeptembertől a tervek szerint másfél éves képzést indítanak majd a néptánccal foglalkozó koreográfusok részére, biztosítva ezzel a néptáncvezetői utódképzést.

koreográfus
Szabadka

Most

21:52, Frissítve: 22:37

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.
19:14, Frissítve: 19:24

Megmentették a Notre-Dame festményeit

Már csak négy műtárgy maradt bent, amelyek szintén érintetlenek, de egyelőre nem lehet hozzájuk férni, mert a helyet, ahol találhatók, még mindig nem biztosították a hatóságok.
19:02, Frissítve: 19:11

Virágfesztivál Kúlán

Több mint 50 kiállító szebbnél-szebb standjáról válogathatnak a növények szerelmesei a kúlai virágfesztiválon
18:55

Hetven éves az óbecsei Kajak-kenu Klub

Az idén ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az óbecsei Kajak-kenu Klub. Az olimpiai érmeseket, világ- és Európa-bajnokokat nevelő klub múltját egy kiállítás mutatja be a Városi Múzeum.
18:31

Húsvétra hangolódtak a Népkörben

Húsvéti táncházat és kézműves foglalkozást tartottak csütörtökön a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A húsvéti műhelymunkán hagyományos és modern módszerekkel készítettek hímes tojásokat.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.