Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Korlátok hozadéka

2022.08.18
09:56
2022.08.18
16:41
Forrás
Pannon RTV
20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

Húsz évvel ezelőtt más formát szerettek volna adni az addigi telepi munkának, így jött létre a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelye, mely hasonlóan gondolkodó elismert művészek találkozóhelye. Léphaft Pál karikaturista egyik alapítója a műhelynek: „A művésztelep olyan, mint a lelki gyakorlat. Az ember ilyenkor vagy megerősödik abban a hitében, hogy a művészet fontos, vagy kételyei támadnak, és elkezdi felülvizsgálni ezt az állapotot. Ez a művésztelep is, mint annyi más művésztelep is arra alkalmas, hogy az ember alkosson és elbeszélgessen erről a kérdésről.”

Pannon RTV/Kucor Dejan

Minden évben más-más szelektora van a Mesterműhelynek. Idén Kerekes Sándor, szabadkai képzőművész hívhatta meg a résztvevőket valamint határozta meg a témát. Korlátok hozadéka a témacím, amely a pandémia időszakára reflektál: „Az volt a célom, hogy valamiféleképpen pontot tegyünk, ha sikerül és a Jóisten is úgy akarja, pontot tegyünk ennek a koronának a végére, és hogy alkossunk szabadon, és hogy tudjunk szabadon mozogni, értekezni, tudjunk beszélgetni, mert mi is más a művésztelep, minthogy egymás mellett való alkotás, egymás tisztelete, egymással való beszélgetés.”

Pannon RTV/Kucor Dejan

A vajdasági művészek mellett érkezik vendégalkotó Magyarországról is a négy napos rendezvényre. A Mesterműhely munkáiból kiállítás nyílik.

Forró Krisztián, telepvezető: „Az itt született alkotásokat augusztus 20-án mutatjuk be, hiszen a Monográfiai bizottsággal együtt, egyesülettel egy augusztus 20-i Szent István ünnepi koszorúzást rendezünk itt és a záróakkordja igazából a megemlékezésnek az lesz, hogy a mi alkotásainkat, ami itt a táborban születik, azt megmutassuk a nézőknek.”

Az ünnepség szombaton 18 órakor kezdődik a bácskossuthfalvi Művelődési házban.

9+1 Művésztelep
9+1 Művésztelep Mesterműhelye
9+1 Nemzetközi Művésztelep
Bácskossuthfalva

Most

19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.