Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Korlátok hozadéka

2022.08.18
09:56
2022.08.18
16:41
Forrás
Pannon RTV
20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

Húsz évvel ezelőtt más formát szerettek volna adni az addigi telepi munkának, így jött létre a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelye, mely hasonlóan gondolkodó elismert művészek találkozóhelye. Léphaft Pál karikaturista egyik alapítója a műhelynek: „A művésztelep olyan, mint a lelki gyakorlat. Az ember ilyenkor vagy megerősödik abban a hitében, hogy a művészet fontos, vagy kételyei támadnak, és elkezdi felülvizsgálni ezt az állapotot. Ez a művésztelep is, mint annyi más művésztelep is arra alkalmas, hogy az ember alkosson és elbeszélgessen erről a kérdésről.”

Minden évben más-más szelektora van a Mesterműhelynek. Idén Kerekes Sándor, szabadkai képzőművész hívhatta meg a résztvevőket valamint határozta meg a témát. Korlátok hozadéka a témacím, amely a pandémia időszakára reflektál: „Az volt a célom, hogy valamiféleképpen pontot tegyünk, ha sikerül és a Jóisten is úgy akarja, pontot tegyünk ennek a koronának a végére, és hogy alkossunk szabadon, és hogy tudjunk szabadon mozogni, értekezni, tudjunk beszélgetni, mert mi is más a művésztelep, minthogy egymás mellett való alkotás, egymás tisztelete, egymással való beszélgetés.”

A vajdasági művészek mellett érkezik vendégalkotó Magyarországról is a négy napos rendezvényre. A Mesterműhely munkáiból kiállítás nyílik.

Forró Krisztián, telepvezető: „Az itt született alkotásokat augusztus 20-án mutatjuk be, hiszen a Monográfiai bizottsággal együtt, egyesülettel egy augusztus 20-i Szent István ünnepi koszorúzást rendezünk itt és a záróakkordja igazából a megemlékezésnek az lesz, hogy a mi alkotásainkat, ami itt a táborban születik, azt megmutassuk a nézőknek.”

Az ünnepség szombaton 18 órakor kezdődik a bácskossuthfalvi Művelődési házban.

9+1 Művésztelep
9+1 Művésztelep Mesterműhelye
9+1 Nemzetközi Művésztelep
Bácskossuthfalva

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.
15:53, Frissítve: 17:28

Élő könyvtár az óbecsei Than Emlékházban

Második alkalommal szerveztek élő könyvtárt az óbecsei Than Emlékházban: a rendezvényen az élő könyveket diszkriminált, sérült vagy egyéb hátrányos helyzetben élő gyerekek és felnőttek személyesítették meg.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.