Ugrás a tartalomra

Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron

2018.08.18
14:50
2018.08.18
17:39
Forrás
MTI
Az Árpád-házi királyok életét liturgikus királylegenda formájában életre keltő, monumentális szabadtéri színpadi előadást a magyar királyok egykori koronázóhelyén nézheti végig a nagyérdemű.

Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla és III. Béla után idén az Árpád-ház egyik legjelentősebb uralkodója, II. András koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező, aki egyébként augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át pénteken az Országházban, mintegy premier-ajándékként, több évtizedes munkájáért a nemzet szolgálatában.

Szikora János, rendező, igazgató, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár: „Amikor Istvánnal és Szent László koronázásával foglalkoztunk, akkor látnunk kellett, hogy nagyon nagy az irodalom, de ezek legendák, nem tények. Viszont II. Andrásnál már nagyon-nagyon sok tényt őrzött meg a történelem, ezáltal a személyes élettörténet egyre hitelesebb és egyre jelentősebbé válik. És bizony ezeknek az uralkodóknak a személyes élete nagyon gazdag volt, nagyon izgalmas, tele persze konfliktusokkal, de ha konfliktus, akkor dráma, ha pedig dráma, akkor színpad.”

A színpadi mű II. András életének három fontos eleme, úgymint felesége, Gertrúd királyné 1213-ban történt meggyilkolása, az Aranybulla kiadása, valamint leánya, a később szentté avatott Erzsébet élete köré szövődik.

Sághy Tamás, színész, II. András szerepében: „Egy ember, akit éppen királlyá kennek, aztán elkezd uralkodni, vannak jó és rossz döntései, vannak kényszerpályák. Aztán a csúcs az Aranybulla, amikor egy polgárháború előtti pillanatban, amikor bármi megtörténhetett volna, és egyszer csak meghúzza ezt a lépést, hogy a hatalom bevezet egy önkontrollt, és olyan kiváltságokat erősít meg és ad passzusba, nevezhetjük első alkotmányunknak, amely 1848-ig kisebb-nagyobb változtatásokkal működött is, ami egészen egyedülálló Közép-Európában.”

A Rákóczi Szövetség támogatásának köszönhetően határon túli magyar diákszínjátszók is részt vehetnek statisztaként a koronázási szertartásjátékban. A fiatalok ott voltak a próbákon, és végig kísérhették az előkészületeket. Jó alkalom volt ez a történelemlecke átismétlésére is.

Gajda Noémi, diákszínpad, Zentai Magyar Kamaraszínház: „Én kispap vagyok, és nem áll közel hozzám ez a szerep, és azért volt izgalmas, hogy betekintést nyerjek abba, milyenek voltak ezek a szertartások, hogy a papoknak mennyi szerepe volt benne, és ez számomra elég jó volt.”

Székesfehérvár szűkebb városközpontjába augusztus 17. és 19. között a Koronázási Ünnepi Játékok idejére beköltözik a középkor. Az összművészeti fesztiválon az ország egykori szakrális központjának, az Árpád-házi királyok ősi koronázóvárosának falai között királyok, királylányok, lovagok jönnek szemben az utcán, fegyveres vitézek vívnak csatákat, énekmondók szórakoztatják a járókelőket, komoly és könnyűzenei koncerteket szerveznek a látogatók számára.

Koronázási Szertartásjáték
Székesfehérvár

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.