Ugrás a tartalomra

A korral a gyerekek olvasási szokásai is változnak

2021.01.24
10:33
2021.01.24
15:49
Forrás
Pannon RTV
Már az általános iskolás gyerekek körében is egyre népszerűbb az e-könyv és a hangoskönyv – nyilatkozta a Pannon RTV Gulácsi Beáta, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola könyvtárosa.

Gulácsi Beáta elmondása szerint a Harry Potter köteteket, valamint Geronimo Stilton és Leiner Laura könyveit olvassák leggyakrabban a gyerekek az általános iskolás éveik alatt.

Az egyre rohanó világ miatt az olvasási igények is megváltoztak egyesek szerint. A gyerekek leginkább a modern kornak megfelelő, illetve a különböző sorozatokból készült köteteket olvassák.

Dukai Anett a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tanulója legszívesebben a Geronimo Stilton köteteket kedveli.

Bata Nikoletta stábunknak elmondta, hogy az ő kedvencei a Harry Potter könyvek.

Az online platformok miatt előtérbe kerültek az e-könyvek, de nagyon sok esetben a könyvadaptációra épült videó játékok is inspirálják a gyerekeket az adott könyv elolvasására. A tantervben szereplő kötelező házi olvasmányok mellett, igyekeznek a tanárok is alkalmazkodni a tanuló érdeklődési köréhez.

Gulácsi Beáta: „Háttérbe kerültek picit a könyvek, de ezáltal előtérbe került a hangoskönyv, és én azt mondom, hogy a kellő motiváció, amit a szülő is próbál a gyereknek átadni, illetve a kollégák is, így annyira nem nehéz. Például a nyolcadikos osztályom tanulói nagyon sok esetben hangoskönyvet hallgatnak, de el is olvassák a könyvet.”

A gyerekekkel meg lehet szerettetni az olvasást: óvodás korban olyan rajzfilmek nézésével, amely megjelenik könyv formájában, az alsós diákoknál szélesebb fantázia világról beszélhetünk, így ezen keresztül lehet a legjobban inspirálni őket az olvasásra - véli Gulácsi Beáta.

olvasás
Magyarkanizsa
Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola
Gulácsi Beáta

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.