Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Kortárs népzenei est a VM4K-ban

2018.06.22
07:14
2018.06.22
16:49
Forrás
Pannon RTV
Kortárs népzenei estet tartott csütörtökön Szabadkán a VM4K-ban Bakos Árpád és vendége, Tóth Szilárd János. Bár zenéjük a múltban gyökerező alapokra épül, mégis élő és eleven muzsika ez ma is.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

A VM4K-ban bemutatkozott kettős egy öttagú formáció, a Bakos Árpád és barátai része. Amellett, hogy a hagyományok megtartására törekszenek, saját egyéniségüket, tudásukat és gyökereiket is beleszövik a zenéjükbe. Bakos Árpád, zenész: „Itt most bátrabban lehetett olyan dalokat is betenni, ami visszafogottabb, intimebb, halkabb, lassúbb. Szabadtéren nem lehet ilyen dalokat tenni, mert nem figyelnek. Nekem igazából nagyon hiányzik, hogy ilyet is játsszunk, mert hozzám inkább ezek a dalok állnak közel, úgy egyáltalán, hogyha zenéről beszélünk.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Tóth Szilárd János tíz évvel ezelőtt Bakos Árpádtól tanult kobozon játszani. „Valójában akkor döntöttem el, hogy zenélni akarok, amikor hallottam őt játszani. Nem élőben, hanem egy CD-ről. Akkor hallottam ezt a hangszert, felkeltette az érdeklődésemet, édesanyámtól megkérdeztem mi ez a hangszer, és mondta, hogy koboz.”

Bakos Árpád csütörtök este kobozzal kísérte magát, Tóth Szilárd pedig török lanton játszott.

 

népzene
Bakos Árpád
VM4K

Most

10:40, Frissítve: 10:45

Már Angliában is védettek a hódok

Október elseje óta védett állatnak számítanak a hódok Angliában. Mindez négyszáz évvel azután történik, hogy szinte a teljes populációt levadászták.
10:31

Továbbra sincs pellet a szerbiai lerakatokban

Az áruhiány még júniusban jelentkezett, akkor az állam megpróbálta oly módon rendezni a piacot, hogy a pellet tonnánkénti árát 38 ezer dinárra korlátozta, és betiltotta a kivitelét. Ezek az intézkedések azonban nem stabilizálták a piacot.
08:55

Folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei

A BL keddi játéknapján 8 mérkőzést játszanak. Az est két igazi rangadót tartogat a fociszurkolók számára: az Inter Milan a Barcelona csapatát látja vendégül, míg a csoportjában eddig hibátlanul teljesítő Napoli az Ajax otthonába látogat.
07:11

Milyen vizet iszunk?

Évente átlagosan 70 liter palackozott vizet fogyaszt egy szerbiai polgár. Ez a szám minden évben 10 és 20 százalék közötti növekedést mutat - mondják a belgrádi Városi Közegészségügyi Intézet szakemberei.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.