Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Köszönöm addig is... - Munk Artúr önéletírását mutatták be Topolyán

2018-09-11
10:54
2018-09-11
15:47
Forrás
Pannon RTV
Köszönöm addig is... Egy orvos életregénye címmel mutatták be Munk Artúr önéletírásának harmadik kiadását Topolya Község Múzeumában a városnapok alkalmából.

A Minerva Könyvképző kiadásában megjelenő kötet az orvos és író kalandos életét gazdag fotóanyaggal illusztrálta. A kötetet szerkesztője Negyela László Márk, olvasószerkesztője Hicsik Dóra és tudományos szakértője Gazsó Hargita ismertette a szépszámú érdeklődővel.

Munk Artúr 1886-ban született és 1955-ben halt meg Szabadkán. Önéletírásában megelevenednek Szabadka városának helytörténeti vonatkozásai, hajóorvosként elkalauzolja az olvasókat a Titanic tragédiájának színhelyére és az első világháború és hadifogolyként az általa megélt utazások színtereire is, miközben magánéletébe is betekintést enged.

Hicsik Dóra, a kötet olvasószerkesztője: „A 20. századnak olyan periódusát élte át már felnőtt fejjel, amit mi a történelemkönyvekből ismerünk, az ő szemszögén keresztül pedig életszerűekké válnak, mint az első világháború, a cári család kivégzése, hadifogság.”

A Topolya Község Múzeumában látható, a Munk Artúr-Egy élet regénye című kiállítás előkészületei folytán csaknem ezer, ma már magángyűjteményekben található fotó került elő. A regény gazdag fotóanyagát Gazsó Hargita, Topolya Község Múzeumának vezetője válogatta az egyes fejezetekhez.

Gazsó Hargita, a kötet tudományos szakértője: „Sokszor nála volt egy kis pici fényképezőgép, amit még az első világháborúba is elvitt magával, úgyhogy ott a világháborúban születtek olyan fotók, amelyeket ő készített.”

A topolyai bemutatón jelen volt Munk Artúr két unokája.

Stela Munk: „Nagyon meglepődtem, mert nagyon sok kép van a kiállításon. Egyes dolgokat, amelyek még Szabadkán voltak, de különösen ezen a kiállításon, és amelyek a pannókra is kikerültek, még soha az életben nem láttam.”

A könyvbemutató a Munk Artúr-Egy élet regénye című kiállítás kísérőrendezvénye, az impozáns kiállítás október végéig tekinthető meg a Topolya Község Múzeumában.

Munk Artúr
Köszönöm addig is...
Topolya

Most

11:54, Frissítve: 12:00

Stabilizálták a Notre-Dame szerkezetét

Az építészek és az építőmunkások stabilizálták a párizsi Notre-Dame székesegyház tűzvészben meggyengült struktúráját, a tűzoltók pedig péntek éjjel megkezdték a levonulást a katasztrófa helyszínéről.
10:43, Frissítve: 11:27

Eltűnnek a vizes élőhelyek

Továbbra is nagy gondot okoz a szárazság, nemcsak a mezőgazdaságban, hanem a vizes élőhelyek, az állóvizek megmaradását is veszélyezteti.
21:52, Frissítve: 22:37

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.