Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Köszönöm addig is... - Munk Artúr önéletírását mutatták be Topolyán

2018-09-11
10:54
2018-09-11
15:47
Forrás
Pannon RTV
Köszönöm addig is... Egy orvos életregénye címmel mutatták be Munk Artúr önéletírásának harmadik kiadását Topolya Község Múzeumában a városnapok alkalmából.

A Minerva Könyvképző kiadásában megjelenő kötet az orvos és író kalandos életét gazdag fotóanyaggal illusztrálta. A kötetet szerkesztője Negyela László Márk, olvasószerkesztője Hicsik Dóra és tudományos szakértője Gazsó Hargita ismertette a szépszámú érdeklődővel.

Munk Artúr 1886-ban született és 1955-ben halt meg Szabadkán. Önéletírásában megelevenednek Szabadka városának helytörténeti vonatkozásai, hajóorvosként elkalauzolja az olvasókat a Titanic tragédiájának színhelyére és az első világháború és hadifogolyként az általa megélt utazások színtereire is, miközben magánéletébe is betekintést enged.

Hicsik Dóra, a kötet olvasószerkesztője: „A 20. századnak olyan periódusát élte át már felnőtt fejjel, amit mi a történelemkönyvekből ismerünk, az ő szemszögén keresztül pedig életszerűekké válnak, mint az első világháború, a cári család kivégzése, hadifogság.”

A Topolya Község Múzeumában látható, a Munk Artúr-Egy élet regénye című kiállítás előkészületei folytán csaknem ezer, ma már magángyűjteményekben található fotó került elő. A regény gazdag fotóanyagát Gazsó Hargita, Topolya Község Múzeumának vezetője válogatta az egyes fejezetekhez.

Gazsó Hargita, a kötet tudományos szakértője: „Sokszor nála volt egy kis pici fényképezőgép, amit még az első világháborúba is elvitt magával, úgyhogy ott a világháborúban születtek olyan fotók, amelyeket ő készített.”

A topolyai bemutatón jelen volt Munk Artúr két unokája.

Stela Munk: „Nagyon meglepődtem, mert nagyon sok kép van a kiállításon. Egyes dolgokat, amelyek még Szabadkán voltak, de különösen ezen a kiállításon, és amelyek a pannókra is kikerültek, még soha az életben nem láttam.”

A könyvbemutató a Munk Artúr-Egy élet regénye című kiállítás kísérőrendezvénye, az impozáns kiállítás október végéig tekinthető meg a Topolya Község Múzeumában.

Munk Artúr
Köszönöm addig is...
Topolya

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:14, Frissítve: 10:23

A cél a 2020-as tokiói olimpia

Nemes Máté és Nemes Viktor kiváló birkózók voltak a zentai BeeHome Közösségi Ház Példakép(p) című rendezvénysorozatának vendégei. Meséltek sikerekről, élményekről és a jövőbeli tervekről.
07:46

Traktorbaleset Felsőhegyen

Halálos kimenetelű traktorbaleset történt szerdán Felsőhegyen a Kossuth Lajos utcában. A Magyar Szó értesülései szerint V. J. a kertben dolgozott, amikor faszedés közben szerencsétlenül járt.
07:41, Frissítve: 10:23

Kisebbségi média, mint kulturális örökség

Európa 5 országából érkeztek idén vendégek a kisebbségi és helyi média második európai konferenciájára. A tanácskozás a Heror Media Pont és a Magyar Szó Lapkiadó közös szervezésében valósul meg.

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Tartós lehűlés jön

A hét eleji napos idő után a hét második felében végre megérkezhet a késő őszies, hideg idő vidékünkre.

Traktorbaleset Felsőhegyen

Halálos kimenetelű traktorbaleset történt szerdán Felsőhegyen a Kossuth Lajos utcában. A Magyar Szó értesülései szerint V. J. a kertben dolgozott, amikor faszedés közben szerencsétlenül járt.