Ugrás a tartalomra

Köszönöm addig is... - Munk Artúr önéletírását mutatták be Topolyán

2018.09.11
10:54
2018.09.11
15:47
Forrás
Pannon RTV
Köszönöm addig is... Egy orvos életregénye címmel mutatták be Munk Artúr önéletírásának harmadik kiadását Topolya Község Múzeumában a városnapok alkalmából.

A Minerva Könyvképző kiadásában megjelenő kötet az orvos és író kalandos életét gazdag fotóanyaggal illusztrálta. A kötetet szerkesztője Negyela László Márk, olvasószerkesztője Hicsik Dóra és tudományos szakértője Gazsó Hargita ismertette a szépszámú érdeklődővel.

Munk Artúr 1886-ban született és 1955-ben halt meg Szabadkán. Önéletírásában megelevenednek Szabadka városának helytörténeti vonatkozásai, hajóorvosként elkalauzolja az olvasókat a Titanic tragédiájának színhelyére és az első világháború és hadifogolyként az általa megélt utazások színtereire is, miközben magánéletébe is betekintést enged.

Hicsik Dóra, a kötet olvasószerkesztője: „A 20. századnak olyan periódusát élte át már felnőtt fejjel, amit mi a történelemkönyvekből ismerünk, az ő szemszögén keresztül pedig életszerűekké válnak, mint az első világháború, a cári család kivégzése, hadifogság.”

A Topolya Község Múzeumában látható, a Munk Artúr-Egy élet regénye című kiállítás előkészületei folytán csaknem ezer, ma már magángyűjteményekben található fotó került elő. A regény gazdag fotóanyagát Gazsó Hargita, Topolya Község Múzeumának vezetője válogatta az egyes fejezetekhez.

Gazsó Hargita, a kötet tudományos szakértője: „Sokszor nála volt egy kis pici fényképezőgép, amit még az első világháborúba is elvitt magával, úgyhogy ott a világháborúban születtek olyan fotók, amelyeket ő készített.”

A topolyai bemutatón jelen volt Munk Artúr két unokája.

Stela Munk: „Nagyon meglepődtem, mert nagyon sok kép van a kiállításon. Egyes dolgokat, amelyek még Szabadkán voltak, de különösen ezen a kiállításon, és amelyek a pannókra is kikerültek, még soha az életben nem láttam.”

A könyvbemutató a Munk Artúr-Egy élet regénye című kiállítás kísérőrendezvénye, az impozáns kiállítás október végéig tekinthető meg a Topolya Község Múzeumában.

Munk Artúr
Köszönöm addig is...
Topolya

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.