Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Köszönöm addig is... - Munk Artúr önéletírását mutatták be Topolyán

2018-09-11
10:54
2018-09-11
15:47
Forrás
Pannon RTV
Köszönöm addig is... Egy orvos életregénye címmel mutatták be Munk Artúr önéletírásának harmadik kiadását Topolya Község Múzeumában a városnapok alkalmából.

A Minerva Könyvképző kiadásában megjelenő kötet az orvos és író kalandos életét gazdag fotóanyaggal illusztrálta. A kötetet szerkesztője Negyela László Márk, olvasószerkesztője Hicsik Dóra és tudományos szakértője Gazsó Hargita ismertette a szépszámú érdeklődővel.

Munk Artúr 1886-ban született és 1955-ben halt meg Szabadkán. Önéletírásában megelevenednek Szabadka városának helytörténeti vonatkozásai, hajóorvosként elkalauzolja az olvasókat a Titanic tragédiájának színhelyére és az első világháború és hadifogolyként az általa megélt utazások színtereire is, miközben magánéletébe is betekintést enged.

Hicsik Dóra, a kötet olvasószerkesztője: „A 20. századnak olyan periódusát élte át már felnőtt fejjel, amit mi a történelemkönyvekből ismerünk, az ő szemszögén keresztül pedig életszerűekké válnak, mint az első világháború, a cári család kivégzése, hadifogság.”

A Topolya Község Múzeumában látható, a Munk Artúr-Egy élet regénye című kiállítás előkészületei folytán csaknem ezer, ma már magángyűjteményekben található fotó került elő. A regény gazdag fotóanyagát Gazsó Hargita, Topolya Község Múzeumának vezetője válogatta az egyes fejezetekhez.

Gazsó Hargita, a kötet tudományos szakértője: „Sokszor nála volt egy kis pici fényképezőgép, amit még az első világháborúba is elvitt magával, úgyhogy ott a világháborúban születtek olyan fotók, amelyeket ő készített.”

A topolyai bemutatón jelen volt Munk Artúr két unokája.

Stela Munk: „Nagyon meglepődtem, mert nagyon sok kép van a kiállításon. Egyes dolgokat, amelyek még Szabadkán voltak, de különösen ezen a kiállításon, és amelyek a pannókra is kikerültek, még soha az életben nem láttam.”

A könyvbemutató a Munk Artúr-Egy élet regénye című kiállítás kísérőrendezvénye, az impozáns kiállítás október végéig tekinthető meg a Topolya Község Múzeumában.

Munk Artúr
Köszönöm addig is...
Topolya

Most

17:55, Frissítve: 18:10

Tökfesztivált tartottak Temerinben

A rendezvény az évek alatt nemzetközivé nőtte ki magát, így idén is itt hirdették ki legszebb konyhakertek magyarországi program vajdasági díjazottjait.
16:18

3 millió euró gyógykezelésre

Több mint hárommillió eurót különített el költségvetéséből Szerbia az idei év első félévében gyerekek és felnőttek gyógykezelésére - közölte a szerb kormány.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.