Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Varga Dániel

Kosztolányi alakjai elevenedtek meg Szabadkán

2018-06-13
07:29
2018-06-13
17:35
Forrás
Pannon RTV
Városházi performance-szal zárta az évadot a Danilo Kiš Színházi Műhely kedden Szabadkán.

A Kosztolányi Dezső Alakok című művének egyes részeiből készülő darabban az író korának embertípusai elevenedtek meg a szabadkai Városházán.

A Kosztolányi Dezső Alakok, a Bácskai Hírlap cikkei és Séta Kosztolányival művek felhasználásával készített rendhagyó előadást Kálló Béla, osztályvezető tanár a Danilo Kiš Színházi Műhely diákjaival. Kálló szerint a legfontosabb, hogy a színészpalánták megérezték a színház csinálásnak egy olyan lényegi pontját, amikor az átlényegülés megtörténik.

Kálló Béla, osztályvezető tanár, Danilo Kiš Színházi Műhely: „Maga a városháza miliője és a helyszín rengeteget hozzáadott az előadáshoz, a színészek amint bekerültek a térbe, teljesen másként kezdtek el működni, valami hihetetlen időutazás történt, pláne amikor a kosztümök rájuk kerültek, például amikor a primadonna vagy a grófnő felvette a gyönyörű estélyijét, már elkezdett benne másként élni.”

Dudás Viktor a szemetes alakját választotta. A karakter a próbafolyamat során folyamatosan változott, gazdagodott.

Dudás Viktor, diákszínjátszó, Danilo Kiš Színházi Műhely: „Volt külön egy olyan óránk, amikor megpróbáltuk ezeket a külön jegyeket föllelni ebben a karakterben és ezt úgy kell elképzelni, hogy két órán át hülyéskedtünk, és utána azokat a jegyeket megpróbáltuk összeszedni.”

Szecsei Tamás turistavezetőt alakított Kosztolányi személyében.

Szecsei Tamás, diákszínjátszó, Danilo Kiš Színházi Műhely: „Voltak olyan szerepek, amik előtt volt egy ismertető monológ, de ez sem mindegyik előtt gondoltuk úgy, hogy szükséges. Összesen négy, vagy öt dialógus történt meg ma este, kezdtük a cseléddel, és fejeztük az íróval.”

A nem hagyományos színházi keretek között létrehozott előadás a szökőkútnál kezdődött és a városháza nagytermében fejeződött.

Kosztolányi Dezső
Szabadka

Most

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.