Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Varga Dániel

Kosztolányi alakjai elevenedtek meg Szabadkán

2018-06-13
07:29
2018-06-13
17:35
Forrás
Pannon RTV
Városházi performance-szal zárta az évadot a Danilo Kiš Színházi Műhely kedden Szabadkán.

A Kosztolányi Dezső Alakok című művének egyes részeiből készülő darabban az író korának embertípusai elevenedtek meg a szabadkai Városházán.

A Kosztolányi Dezső Alakok, a Bácskai Hírlap cikkei és Séta Kosztolányival művek felhasználásával készített rendhagyó előadást Kálló Béla, osztályvezető tanár a Danilo Kiš Színházi Műhely diákjaival. Kálló szerint a legfontosabb, hogy a színészpalánták megérezték a színház csinálásnak egy olyan lényegi pontját, amikor az átlényegülés megtörténik.

Kálló Béla, osztályvezető tanár, Danilo Kiš Színházi Műhely: „Maga a városháza miliője és a helyszín rengeteget hozzáadott az előadáshoz, a színészek amint bekerültek a térbe, teljesen másként kezdtek el működni, valami hihetetlen időutazás történt, pláne amikor a kosztümök rájuk kerültek, például amikor a primadonna vagy a grófnő felvette a gyönyörű estélyijét, már elkezdett benne másként élni.”

Dudás Viktor a szemetes alakját választotta. A karakter a próbafolyamat során folyamatosan változott, gazdagodott.

Dudás Viktor, diákszínjátszó, Danilo Kiš Színházi Műhely: „Volt külön egy olyan óránk, amikor megpróbáltuk ezeket a külön jegyeket föllelni ebben a karakterben és ezt úgy kell elképzelni, hogy két órán át hülyéskedtünk, és utána azokat a jegyeket megpróbáltuk összeszedni.”

Szecsei Tamás turistavezetőt alakított Kosztolányi személyében.

Szecsei Tamás, diákszínjátszó, Danilo Kiš Színházi Műhely: „Voltak olyan szerepek, amik előtt volt egy ismertető monológ, de ez sem mindegyik előtt gondoltuk úgy, hogy szükséges. Összesen négy, vagy öt dialógus történt meg ma este, kezdtük a cseléddel, és fejeztük az íróval.”

A nem hagyományos színházi keretek között létrehozott előadás a szökőkútnál kezdődött és a városháza nagytermében fejeződött.

Kosztolányi Dezső
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:29, Frissítve: 21:37

Nagyon komolyan romlik a föld minősége

Az elsivatagosodást bemutató világatlasz új kiadása szerint a népességnövekedés és a fogyasztási szokások változása minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorolnak a Föld természeti erőforrásaira.
20:34, Frissítve: 20:42

Indul a Vajdaság Vizei regatta

Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.
20:15, Frissítve: 20:24

Aranyérmes a magyar férfi kardcsapat

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, miután a fináléban 45-33-ra legyőzte az olasz együttest.
19:05

Đoković a bolgár Dimitrovot verte

Novak Đoković megnyerte nyolcaddöntős mérkőzését is az angliai Queensben megrendezett füves pályás tenisztornán, miután két szettben legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.