Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Varga Dániel

Kosztolányi alakjai elevenedtek meg Szabadkán

2018-06-13
07:29
2018-06-13
17:35
Forrás
Pannon RTV
Városházi performance-szal zárta az évadot a Danilo Kiš Színházi Műhely kedden Szabadkán.

A Kosztolányi Dezső Alakok című művének egyes részeiből készülő darabban az író korának embertípusai elevenedtek meg a szabadkai Városházán.

A Kosztolányi Dezső Alakok, a Bácskai Hírlap cikkei és Séta Kosztolányival művek felhasználásával készített rendhagyó előadást Kálló Béla, osztályvezető tanár a Danilo Kiš Színházi Műhely diákjaival. Kálló szerint a legfontosabb, hogy a színészpalánták megérezték a színház csinálásnak egy olyan lényegi pontját, amikor az átlényegülés megtörténik.

Kálló Béla, osztályvezető tanár, Danilo Kiš Színházi Műhely: „Maga a városháza miliője és a helyszín rengeteget hozzáadott az előadáshoz, a színészek amint bekerültek a térbe, teljesen másként kezdtek el működni, valami hihetetlen időutazás történt, pláne amikor a kosztümök rájuk kerültek, például amikor a primadonna vagy a grófnő felvette a gyönyörű estélyijét, már elkezdett benne másként élni.”

Dudás Viktor a szemetes alakját választotta. A karakter a próbafolyamat során folyamatosan változott, gazdagodott.

Dudás Viktor, diákszínjátszó, Danilo Kiš Színházi Műhely: „Volt külön egy olyan óránk, amikor megpróbáltuk ezeket a külön jegyeket föllelni ebben a karakterben és ezt úgy kell elképzelni, hogy két órán át hülyéskedtünk, és utána azokat a jegyeket megpróbáltuk összeszedni.”

Szecsei Tamás turistavezetőt alakított Kosztolányi személyében.

Szecsei Tamás, diákszínjátszó, Danilo Kiš Színházi Műhely: „Voltak olyan szerepek, amik előtt volt egy ismertető monológ, de ez sem mindegyik előtt gondoltuk úgy, hogy szükséges. Összesen négy, vagy öt dialógus történt meg ma este, kezdtük a cseléddel, és fejeztük az íróval.”

A nem hagyományos színházi keretek között létrehozott előadás a szökőkútnál kezdődött és a városháza nagytermében fejeződött.

Kosztolányi Dezső
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.