Ugrás a tartalomra

Kosztolányi Dezsőre emlékeztek Szabadkán

2019.11.05
16:47
2019.11.05
17:36
Forrás
Pannon RTV
A nevét viselő intézmények közösen rótták le kegyeletüket az író, költő családjának sírboltjánál.

Szabadkán több intézmény is híres írónk és költőnk nevét viseli. A Kosztolányi Dezső Színház minden évben részt vesz a megemlékezésen.

Búbos Dávid, színész, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „Kosztolányi egyike a legnagyobb magyar íróknak, nemcsak versekben és nemcsak szövegekben kell rá emlékeznünk, hanem fizikailag is megtisztelni.”

A Kosztolányi nevét viselő intézményeknek rendszeresen tisztelettel kell adózniuk a város szülöttének emléke előtt - emelte ki Novák Attila, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója.

Novák Attila, igazgató, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka: „Sokszor megfeledkezünk a névadónkról, megfeledkezünk Kosztolányiról. Ott van az intézmény névtáblája a kapun, és ez nem mindig van kellően hangsúlyozva. Ezért kell ezeket az alkalmakat megragadni, hogy tudatosítsuk ki is a névadónk, és, hogy akkor ezért ez valamivel jár, vagy, hogy ez egy bizonyos szellemiséget is kellene, hogy közvetítsen.”

A megemlékezésen a diáksegélyező elnöke elmondta, fontosnak tartja, hogy a három intézmény összetartozik, és együtt emlékezik.

Krmpotity Bacsó Gabriella, elnök, Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület, Szabadka: „A legnagyobb probléma ma az elvándorlás mellett az, hogy a magyarságunkat, a vajdasági maroknyi magyarságot a széthúzás jellemzi, és mi ezt szeretnénk elkerülni. Példát szeretnénk mutatni abban, hogy mi együtt, akik ezt a nevet viseljük minden évben meg tudunk emlékezni Kosztolányiról.”

Az író, költő családjának sírboltjánál diákok, tanárok, intézményvezetők helyezték el a kegyelet virágait.

Kosztolányi Dezső
megemlékezés
Búbos Dávid
Kosztolányi Dezső Színház
Novák Attila

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.
14:41, Frissítve: 15:46

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.