Ugrás a tartalomra

Kosztolányira emlékeznek ma Szabadkán (videó)

2017.03.29
14:34
Kosztolányi Dezső Irodalmi Napot tart ma a Szabadkai Városi Könyvtár
Kosztolányi Dezső Irodalmi Napot tart ma a Szabadkai Városi Könyvtár. Az író 132 éve ezen a napon született. 2005-ben a Magyar Nemzeti Tanács döntése alapján, a vajdasági magyar könyv és olvasás napjává hirdették.   A középiskolás diákok műhelymunkán vettek részt. Fő témájának a Négy fal között című kötetet választották, amely 110 éve jelent meg. Tóth Ugyunka Krisztina, tanuló, Svetozar Marković Gimnázium: „Erre a versenyre a tanárnőnk hívott minket. Azt mondta, hogy mindenképp nézzünk utána Kosztolányi életrajzának, illetve a Négy fal között című kötetnek.” kosztolanyi-head Az író, költő, műfordító, újságíró munkássága a mai napig útmutató sok fiatal számára. Tóth Laura, tanuló, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium: „Mivel a jövőben újságírással szeretnék foglalkozni, és egy nagy példakép számomra Kosztolányi, úgyhogy a mindennapom részese.” Kosztolányi Dezső 1885-ben született Szabadkán. 18 éves korában Budapestre költözött. Bognár Irén, főkönyvtáros, Szabadkai Városi Könyvtár: „Arra is kíváncsiak voltunk, mint könyvtárosok, hogy olvassák-e Kosztolányit. Mennyire időszerű, mennyire szeretik? És megpróbáltunk erre is fényt deríteni. Szerintünk ilyenkor nagyobb az érdeklődés Kosztolányi iránt. Persze ez természetes. Hiszen Szabadkának ez az esemény egy központi eseménye.” A Kosztolányi-emlékparkban megkoszorúzták az író szobrát és emléktábláját.



Szabadka
Városi Könyvtár
Kosztolányi Dezső

Most

13:35, Frissítve: 14:16

Ma van Szent György napja

Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja, az állattartók ilyenkor hajtották ki a juhokat és a szarvasmarhákat.
13:18, Frissítve: 14:11

Minden cseppje aranyat ér

Megérkezett a gazdák által várva várt csapadék. Vajdaság legnagyobb részén 10 és 15 milliméter közötti eső hullott az elmúlt egy napban.
11:14, Frissítve: 13:09

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nemcsak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.