Ugrás a tartalomra

Kötetbemutatóval várták a közönséget Csókán

2020.09.26
10:32
2020.09.26
17:21
Forrás
Pannon RTV
Ünnepélyes keretek között mutatta be Csókán legújabb kötetét a Kiss Lajos Néprajzi Társaság. A mű a Kálmány Lajos halálának 100. évfordulójára rendezett emlékkonferencia tanulmánykötete.

A kötet a Csóka, Szanád, Bijodra, Cernabara, Verbica címet kapta, amely a 20. századi néprajzkutató egyik gyűjtésének címe. A könyv az emlékkonferencián bemutatott előadásokat tartalmazza, összesen 10-et.

Szőke Anna, néprajzkutató, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke: „Egyedül az én tanulmányom más jellegű, mint a többié. A többié mind a mesekincs köré fókuszált és írt róluk. Én viszont, mivel Kálmány nagyon sok vallási tematikát is felgyűjtött, én voltam az egyedüli, aki erről írtam. Ő Szeged mellett, Szőregen azt a témát dolgozta fel, hogy a Nagyboldogasszony valóban Szűz Mária-e vagy Szent Anna.”

A rendkívüli állapot negatív hatásait a csókai művelődési és kulturális élet is megérezte. A Művelődési Ház mindeddig üresen várta, hogy újra eseményeket szervezhessenek itt.

Kobrehel Éva, a csókai Művelődési-Oktatási Központ igazgatója: „Most a Kulturális Minisztérium által kaptunk egy ajánlást, ami alapján, persze tiszteletben tartva a megelőző rendelkezéseket a járvány elkerülése végett, próbálkozunk színdarabbal, próbálkozunk könyvbemutatóval, és újra magunkhoz tudjuk vonzani a nézőközönséget, hogy szebbé tegyük a mindennapjaikat.”

A kötetet Szőke Anna mellett Beszédes Valéria és Kónya Sándor mutatták be. Közreműködött a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa. 

Csóka
könyvbemutató
Szőke Anna
Művelődési és Oktatási Központ
Kobrehel Éva

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.