Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kovács Huszka Ferenc nyomdokain

2021.05.27
18:30
2021.05.27
20:26
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel mutatták be az óbecsei születésű lelkész, templomépítő és botanikus életéről szóló kisfilmet Óbecsén. Az Ökobecse Polgári Egyesület 2016-ban jegyeztette be Kovács Huszka Ferencet kulturális örökségként a Vajdasági Magyar Értéktárba.

Lelkész, templomépítő és botanikus is volt egy személyben az 1869-ben Óbecsén született Kovács Huszka Ferenc. Az életét és munkásságát bemutató kisfilmet Óbecsén a Than Emlékházban mutatták be. Becsei Bence már korábban is látta a filmet, neki a pásztortáska nevű gyom- és gyógynövény volt különösen érdekes: „Régen a pásztortáskával a szüleim, a mamám, a dédnagyapám azt játszották, hogy szeret-nem szeret. Én is kipróbáltam, és elég érdekes, hogy lehet vele játszani.”

Bátyjának, Hunornak egészen más ragadta meg a figyelmét: „Számomra a legérdekesebb a herbárium volt, mert nekünk is kellett csinálni az iskolában, de 1500 növényből álló herbáriumról én még sose hallottam.”

Pannon RTV

A korabeli tudósítások szerint Kovács Huszka Ferencé volt a történelmi Magyarország legszebb és leggazdagabb magántulajdonban lévő herbáriuma. Tudományos munkássága mellett a közösségért is sokat tett.

Kiss Igor, elnök, községi képviselő-testület, Óbecse: „Egyre többen vagyunk, akik nagyon fontosnak tartják, hogy tárgyi emlékeket állítsunk ezeknek a közösségteremtő, ebben az esetben templomépítő, tudományos munkát végző nagy elődeinknek, példaképeinknek.”

Pannon RTV

Az Ökobecse Polgári Egyesület 2016-ban jegyeztette be a Vajdasági Magyar Értéktárba kulturális örökségként Kovács Huszka Ferencet, és munkásságát filmre is vitték. Kiss Zoltán, az egyesület elnöke az interneten találkozott először a nevével, ezután kezdte el kutatni az életét.

Kiss Zoltán, elnök, Ökobecse Polgári Egyesület, Óbecse: „Negyven éven keresztül gyűjtötte és rendszerezte a növényeket, és küldte szét a nagyvilágba neves botanikusoknak és intézményeknek. Az rosszul érintett, hogy manapság nem is tudnak róla, sokan nem is tudják például, hogy az alsóvárosi templomot az ő közbenjárásával építették. Ez ösztönzött arra, hogy próbáljam egy kicsit előtérbe hozni az ő életművét.”

Pannon RTV

A film elkészítését a magyar Agrárminisztérium Hungarikum Bizottsága támogatta.

Kovács Huszka Ferenc
Óbecse
Kiss Igor

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.