Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kovács Huszka Ferenc nyomdokain

2021.05.27
18:30
2021.05.27
20:26
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel mutatták be az óbecsei születésű lelkész, templomépítő és botanikus életéről szóló kisfilmet Óbecsén. Az Ökobecse Polgári Egyesület 2016-ban jegyeztette be Kovács Huszka Ferencet kulturális örökségként a Vajdasági Magyar Értéktárba.

Lelkész, templomépítő és botanikus is volt egy személyben az 1869-ben Óbecsén született Kovács Huszka Ferenc. Az életét és munkásságát bemutató kisfilmet Óbecsén a Than Emlékházban mutatták be. Becsei Bence már korábban is látta a filmet, neki a pásztortáska nevű gyom- és gyógynövény volt különösen érdekes: „Régen a pásztortáskával a szüleim, a mamám, a dédnagyapám azt játszották, hogy szeret-nem szeret. Én is kipróbáltam, és elég érdekes, hogy lehet vele játszani.”

Bátyjának, Hunornak egészen más ragadta meg a figyelmét: „Számomra a legérdekesebb a herbárium volt, mert nekünk is kellett csinálni az iskolában, de 1500 növényből álló herbáriumról én még sose hallottam.”

A korabeli tudósítások szerint Kovács Huszka Ferencé volt a történelmi Magyarország legszebb és leggazdagabb magántulajdonban lévő herbáriuma. Tudományos munkássága mellett a közösségért is sokat tett.

Kiss Igor, elnök, községi képviselő-testület, Óbecse: „Egyre többen vagyunk, akik nagyon fontosnak tartják, hogy tárgyi emlékeket állítsunk ezeknek a közösségteremtő, ebben az esetben templomépítő, tudományos munkát végző nagy elődeinknek, példaképeinknek.”

Az Ökobecse Polgári Egyesület 2016-ban jegyeztette be a Vajdasági Magyar Értéktárba kulturális örökségként Kovács Huszka Ferencet, és munkásságát filmre is vitték. Kiss Zoltán, az egyesület elnöke az interneten találkozott először a nevével, ezután kezdte el kutatni az életét.

Kiss Zoltán, elnök, Ökobecse Polgári Egyesület, Óbecse: „Negyven éven keresztül gyűjtötte és rendszerezte a növényeket, és küldte szét a nagyvilágba neves botanikusoknak és intézményeknek. Az rosszul érintett, hogy manapság nem is tudnak róla, sokan nem is tudják például, hogy az alsóvárosi templomot az ő közbenjárásával építették. Ez ösztönzött arra, hogy próbáljam egy kicsit előtérbe hozni az ő életművét.”

A film elkészítését a magyar Agrárminisztérium Hungarikum Bizottsága támogatta.

Kovács Huszka Ferenc
Óbecse
Kiss Igor

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:02, Frissítve: 17:11

Megkezdődött a roaming-díjak csökkenése

Megkezdődött a roaming-díjak csökkenése az EU és a Nyugat-Balkán országai között a 2022. december 6-án megtartott tiranai értekezleten aláírt nyilatkozat értelmében – közölte a Regionális Együttműködési Tanács.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.