Ugrás a tartalomra

Középiskolások Népzenei és Néptáncvetélkedője Temerinben

2021.06.25
11:30
2021.06.25
16:53
Forrás
Pannon RTV
Mintegy száz vajdasági versenyző mérettette meg néptánc, vagy népzenei tudását tegnap a temerini színházban.

Tavaly nem tudták megszervezni a Középiskolások Népzenei és Néptáncvetélkedőjét Temerinben, a koronavírus-járvány enyhülése viszont idén ezt már lehetővé tette.

Idén tizennyolc műsorszámot mutattak be a fiatalok a temerini Középiskolások Népzenei és Néptáncvetélkedőjén. Az óbecsei Károlyi Egon két kategóriában is versenyzett, zenekarral és szólóban. Utóbbiban elsődíjas lett.

Károlyi Egon: „Népzenével így külön hat éve foglalkozok vagy már lassan hét éve, de viszont tíz éve hegedülök.”

A háromtagú zsűri hat kategóriában ítélt oda díjakat: szóló ének, énekcsoport, szólóhangszer és hangszerkettős, zenekarok, szólótánc és tánccsoportok. Szabó Annamária, zsűritag, Középiskolások Népzenei és Néptáncvetélkedője: „Amit általában ilyenkor figyelembe szoktunk venni, tehát azt, hogy szakmailag mennyire hiteles, mennyire autentikus akár a megszólalás, akár a hangszerjáték, akár a tánc, illetve figyelembe vesszük azt is itt a középiskolások esetében, mert itt azért azonos a korosztály, tehát tudjuk őket egymáshoz is hasonlítani, korosztály szempontjából nem kell különbséget tenni.”

Azoknak a gyerekeknek, akik középiskolában is kitartanak a népzene és a néptánc mellett, szinte biztos, hogy egész életükben rész lesz. Ezért fontosak az ilyen események - mondta a szervező. Szabó Gabriella, szervező, Középiskolások Népzenei és Néptáncvetélkedője: „Általában a fiatalabb korúakkal foglalkoznak inkább, aztán középiskolában valahogy úgy elvesznek nyilván helyet is változtatnak a gyerekek, sok esetben máshová kényszerülnek középiskolába, és egy kicsit mintha kicsúszna alóluk a talaj, és hát ezt szeretnénk kicsit megkönnyíteni nekik, hogy azért a helyüket könnyebben megtalálják, viszont a mozgalomtól ne távolodjanak el.”

Amíg a zsűri elvonult, a törökkanizsai Bodros Tamburazenekar koncertezett, az eredményhirdetés után pedig vacsora és táncház következett, ahol a Berbence Zenekar húzta a talpalávalót.

népzene
néptánc
vetélkedő

Most

15:19, Frissítve: 17:11

Az intermodális áruszállításról tanácskoztak Újvidéken

Az intermodális áruszállítás jelenlegi helyzetéről és a fejlesztési lehetőségeiről tanácskoztak Újvidéken. Ennek lényege, hogy az árukat egy rakodási egységként, külön kezelés nélkül, különböző szállítási módokkal juttatják el a kívánt helyre.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.