Ugrás a tartalomra

„A közönség alig várta, hogy felgördüljön a függöny a színházban”

2021.04.27
07:54
2021.04.27
17:39
Forrás
Pannon RTV
Véget ért a vajdasági hivatásos színházak 70. fesztiválja. Az eseményt egy ünnepi díjkiosztó zárta Nagybecskereken. A jubiláris rendezvény tavaly tavasszal elmaradt. Az idén is csak korlátozott számú néző láthatta a 9 vajdasági színház 12 előadását.

Idén csak a fesztivál megnyitója és az ünnepi díjátadó volt közös. A járványhelyzet miatt ugyanis mindenki a saját színházában, Nagybecskereken, Zomborban, Szabadkán, Újvidéken és Versecen lépett fel. Ennek ellenére sikeres volt a rendezvény.

Vida Ognjenović, rendező, a zsűri elnöke: „A vajdasági színházak szemléje megmutatta az itteni színházi élet gazdagságát, a kiváló színészeket, rendezőket és színházi dolgozókat. Emellett a rendkívül aktív és kiváló minőségű gyermekszínházakat is láttuk. Azt is megmutatta a fesztivál, hogy a koronavírus nem győzött le bennünket, hogy a közönség alig várta, hogy felgördüljön a függöny a színházban.”

Három magyar nyelvű előadás volt versenyben. A Kosztolányi Dezső Színház a Gusztáv a hibás mindenért című előadását mutatta be, az Újvidéki Színház Tolsztoj Anna Karenina című darabjával vett részt a szemlén, valamint a Szabadkai Gyermekszínház A színháznak szeretettel című előadását is láthatta a közönség. Mindhárom előadást többszörösen díjazták.

Venczel Valentin, elnök, Vajdasági Hivatásos Színházak Közössége: „Voltak ennek a fesztiválnak időszakai, amikor tulajdonképpen a vajdasági magyar színházak domináltak ezen a fesztiválon. Úgy tűnik, hogy ismét egy ilyen korszaknak a folyamán vagyunk. Mert például a 70. fesztivált is igazából az Újvidéki Magyar Színház dominálja, hét díjjal. A Szabadkai Gyermekszínház a második legdíjazottabb színház ezen a fesztiválon.”

Fülöp Tímea Ana Karenina szerepéért érdemelte ki a legjobb női színésznek járó elismerést. Beugróként, rövid idő alatt, ráadásul egy másik társulatból érkezve kellett felkészülnie a szerepre. Eddigi színészi pályájának a legnagyobb elismerését szülővárosában, Nagybecskereken vehette át: „Béres Mártának nagyon köszönöm, hogy sokat segített. Ugyanis ő most anyai örömöket él át, és ezért nem ő játszotta a szerepet. De biztos vagyok abban, hogyha ő játszotta volna, ez a díj ugyanúgy az ő kezében lenne. Úgyhogy én most meg szeretném osztani Béres Mártával ezt a díjat, és szeretném, ha ezt mindkettőnk így fogadná el.”

Az idei fesztivál az újvidéki Ifjúsági Színház társulatának Szerelem című szerzői projektjével zárult.

vajdasági hivatásos színházak fesztiválja
díjkiosztó
Nagybecskerek
Venczel Valentin
Vida Ognjenovic
Újvidéki Színház
Szabadkai Gyermekszínház
Kosztolányi Dezső Színház

Most

14:01, Frissítve: 14:07

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.