Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A közönség kedvenc műveivel lépett fel a Pro Musica Kamarakórus

2018.12.04
07:22
2018.12.12
08:11
Forrás
Pannon RTV
Olasz, angol és magyar zeneszerzők egyházi műveit hallhatta a közönség hétfő este a szabadkai Városházán, a Pro Musica Kamarakórus előadásában. A kórus idén ünnepli működésének ötvenedik évfordulóját.

A formációt 1968-ban Égető Gabriella, a Szabadkai Zeneiskola tanára alapította. Akkor 17 amatőr énekesből állt, mostanra több mint 30 tagot számlál.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Székely Mária az alapítástól kezdve oszlopos tagja a Pro Musica Kamarakórusnak. A mai napig töretlen lelkesedéssel készül minden fellépésre: „Nagyon nagy áldozatot követelnek ezek a próbák, időben és energiában is. De úgy érzem, a magva a csapatnak nagyon lelkesen és továbbra is kitartóan készül. Nagyon remélem, hogy a továbbiakban is kitartanak majd, és várjuk nagyon a fiatalokat. Sajnos ők kevésbé érdekeltek ebben, de még mindig vannak.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A jubileumi koncertre az elmúlt ötven év közönség-kedvenc műveit válogatták össze - mondta Csikós Krisztina, a kamarakórus karnagya. Egyházi és világi műveket egyaránt hallhatott a közönség. A formáció egy ősbemutatóval is készült. Conrad Paul Wusching Missa Brevis művét adták elő.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Csikós Krisztina, karnagy, Pro Musica Kamarakórus, Szabadka: „Az együtt zenélésnek, az együtt éneklésnek van egy varázsa, amit valójában az érez át, aki részese ennek. Itt nem csak arról van szó, hogy műveket tanulunk és műveket szólaltatunk meg, hanem egy családias légkör is kialakult.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A kamarakórus december és januárban több alkalommal is meghallgatást szervez, ahova várják az új tagok jelentkezését.

Pro Musica Kamarakórus
Csikós Krisztina
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.