Ugrás a tartalomra

A közönség kedvenc műveivel lépett fel a Pro Musica Kamarakórus

2018.12.04
07:22
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
Olasz, angol és magyar zeneszerzők egyházi műveit hallhatta a közönség hétfő este a szabadkai Városházán, a Pro Musica Kamarakórus előadásában. A kórus idén ünnepli működésének ötvenedik évfordulóját.

A formációt 1968-ban Égető Gabriella, a Szabadkai Zeneiskola tanára alapította. Akkor 17 amatőr énekesből állt, mostanra több mint 30 tagot számlál.

Székely Mária az alapítástól kezdve oszlopos tagja a Pro Musica Kamarakórusnak. A mai napig töretlen lelkesedéssel készül minden fellépésre: „Nagyon nagy áldozatot követelnek ezek a próbák, időben és energiában is. De úgy érzem, a magva a csapatnak nagyon lelkesen és továbbra is kitartóan készül. Nagyon remélem, hogy a továbbiakban is kitartanak majd, és várjuk nagyon a fiatalokat. Sajnos ők kevésbé érdekeltek ebben, de még mindig vannak.”

A jubileumi koncertre az elmúlt ötven év közönség-kedvenc műveit válogatták össze - mondta Csikós Krisztina, a kamarakórus karnagya. Egyházi és világi műveket egyaránt hallhatott a közönség. A formáció egy ősbemutatóval is készült. Conrad Paul Wusching Missa Brevis művét adták elő.

Csikós Krisztina, karnagy, Pro Musica Kamarakórus, Szabadka: „Az együtt zenélésnek, az együtt éneklésnek van egy varázsa, amit valójában az érez át, aki részese ennek. Itt nem csak arról van szó, hogy műveket tanulunk és műveket szólaltatunk meg, hanem egy családias légkör is kialakult.”

A kamarakórus december és januárban több alkalommal is meghallgatást szervez, ahova várják az új tagok jelentkezését.

Pro Musica Kamarakórus
Csikós Krisztina
Szabadka

Most

10:36

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.