Ugrás a tartalomra

Közös produkcióval készült a Kolo és a MÁNE

2022.02.24
19:56
Forrás
Pannon RTV
A Kolo Szerbia Néptánc- és Népzenei Együttes, valamint a Magyar Állami Népi Együttes hosszú évek óta ápol szoros kapcsolatot. A közeljövőben két közös produkciójukat is láthatja a nagyközönség.

A Kolo Szerbia Néptánc- és Népzenei Együttes és a Magyar Állami Népi Együttes Tánckánon című produkcióját láthatja a közönség szombaton a belgrádi Atelje 212 színházban. Az egész estés előadást Mihályi Gábor, a MÁNE vezetője rendezte Kodály Zoltán előtt tisztelegve: A Tánckánon előadásban nincsenek szerb motívumok, a Kárpát-medence magyar zenéjét, és táncait foglalja össze, és inspirálódik.

Ez az előadás egy előkészület a Sólyomének című kooperációra, amelyet május 10-én fognak előadni a tervek szerint.

Vladimir Dekić, igazgató, Kolo Szerbia Néptánc- és Népzenei Együttes: „Kezdetektől fogva azt szerettem volna, hogy új kihívásokat és akadályokat állítsunk az együttes elé, hogy megmutassuk, hogy a művészet mindig valami olyan, amit folyamatosan kutatunk, tanulunk, és azt hiszem, hogy most egy igazán jó úton haladunk valami olyasmihez, ami egy kis mérföldkő lesz a Kolo életében.”

A magyar-szerb kapcsolatok nem csak a gazdaság, hanem a kultúra területén is virágoznak. Erre bizonyíték a két táncegyüttes együttműködése is.

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete:
„Az, hogy a Magyar Állami Népi Együttes és a Kolo közötti együttműködés kapcsán jön létre majd ez a program, azt gondolom, hogy ilyen még nem történt, jóllehet a két együttes között azért jó pár éve van szoros kapcsolat, és azt gondolom, hogy ezzel a mostani szombati programmal fel fogják majd tenni a koronát az eddigi tevékenységükre.

Az előadás egy lakodalomról fog szólni. Erről kaptunk ízelítőt a sajtótájékoztatót követő borkóstolóval, ahol Gál Helga, a magyar külgazdasági és külügyminisztérium tanácsadója mutatta be a magyarországi borokat. Ezeket szerb tradicionális ételekkel kombinálták, ezzel szintén szimbolizálva a két ország közötti együttműködést: Az egész pontosan annyi, hogy megpróbáljuk minden érzékszervünket belevonni a bornak az élvezetébe. Az egyetlen, ami egy kicsit kimarad ebből, az a fülünk. Ezért mondjuk azt, hogy úgy koccintsunk, hogy az hallható legyen. Nem mindegy, hogyan fogjuk meg a poharat, mert hogyha nem figyelünk arra, hogy a pohárnak a szárát fogjuk meg, ha megfogjuk a pohárnak a testét, akkor nem hallatszik a koccintás. Az a szép, és így látjuk egyébként a bornak a színét is, és így nem melegítjük fel, ha a pohárnak a szárát fogjuk, és így már hallatszik a koccintás.

Az előadás szombaton fél nyolckor kezdődik. Jegyeket elővételben és amennyiben marad, a helyszínen is lehet vásárolni.

Magyar Állami Népi Együttes
Pintér Attila

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.