Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Közös produkcióval készült a Kolo és a MÁNE

2022.02.24
19:56
Forrás
Pannon RTV
A Kolo Szerbia Néptánc- és Népzenei Együttes, valamint a Magyar Állami Népi Együttes hosszú évek óta ápol szoros kapcsolatot. A közeljövőben két közös produkciójukat is láthatja a nagyközönség.

A Kolo Szerbia Néptánc- és Népzenei Együttes és a Magyar Állami Népi Együttes Tánckánon című produkcióját láthatja a közönség szombaton a belgrádi Atelje 212 színházban. Az egész estés előadást Mihályi Gábor, a MÁNE vezetője rendezte Kodály Zoltán előtt tisztelegve: A Tánckánon előadásban nincsenek szerb motívumok, a Kárpát-medence magyar zenéjét, és táncait foglalja össze, és inspirálódik.

Pannon RTV

Ez az előadás egy előkészület a Sólyomének című kooperációra, amelyet május 10-én fognak előadni a tervek szerint.

Vladimir Dekić, igazgató, Kolo Szerbia Néptánc- és Népzenei Együttes: „Kezdetektől fogva azt szerettem volna, hogy új kihívásokat és akadályokat állítsunk az együttes elé, hogy megmutassuk, hogy a művészet mindig valami olyan, amit folyamatosan kutatunk, tanulunk, és azt hiszem, hogy most egy igazán jó úton haladunk valami olyasmihez, ami egy kis mérföldkő lesz a Kolo életében.”

Pannon RTV

A magyar-szerb kapcsolatok nem csak a gazdaság, hanem a kultúra területén is virágoznak. Erre bizonyíték a két táncegyüttes együttműködése is.

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete:
„Az, hogy a Magyar Állami Népi Együttes és a Kolo közötti együttműködés kapcsán jön létre majd ez a program, azt gondolom, hogy ilyen még nem történt, jóllehet a két együttes között azért jó pár éve van szoros kapcsolat, és azt gondolom, hogy ezzel a mostani szombati programmal fel fogják majd tenni a koronát az eddigi tevékenységükre.

Pannon RTV

Az előadás egy lakodalomról fog szólni. Erről kaptunk ízelítőt a sajtótájékoztatót követő borkóstolóval, ahol Gál Helga, a magyar külgazdasági és külügyminisztérium tanácsadója mutatta be a magyarországi borokat. Ezeket szerb tradicionális ételekkel kombinálták, ezzel szintén szimbolizálva a két ország közötti együttműködést: Az egész pontosan annyi, hogy megpróbáljuk minden érzékszervünket belevonni a bornak az élvezetébe. Az egyetlen, ami egy kicsit kimarad ebből, az a fülünk. Ezért mondjuk azt, hogy úgy koccintsunk, hogy az hallható legyen. Nem mindegy, hogyan fogjuk meg a poharat, mert hogyha nem figyelünk arra, hogy a pohárnak a szárát fogjuk meg, ha megfogjuk a pohárnak a testét, akkor nem hallatszik a koccintás. Az a szép, és így látjuk egyébként a bornak a színét is, és így nem melegítjük fel, ha a pohárnak a szárát fogjuk, és így már hallatszik a koccintás.

Pannon RTV

Az előadás szombaton fél nyolckor kezdődik. Jegyeket elővételben és amennyiben marad, a helyszínen is lehet vásárolni.

Kolo Szerbia Néptánc- és Népzenei Együttes
Magyar Állami Népi Együttes
Pintér Attila

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:54, Frissítve: 10:29

Busóbemutató a VM4K-ban

A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.
07:22, Frissítve: 08:00

Lehűlést hoz a borulás

Ma túlnyomóan felhős idő várható. Először Szerbia északi részén, tehát Vajdaságban lesz egyre borultabb az ég, a felhősödés azután az ország többi részére is kiterjed.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.