Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Közvitán a művelődési törvény módosítása

2021.02.12
12:47
2021.02.12
16:30
Forrás
Pannon RTV
Szerbia számos városában, így Szabadkán is közvitára bocsátották a művelődési törvény közeljövőben esedékes módosításának részleteit.

A Művelődési Minisztérium az ország 2025-ig terjedő kulturális stratégiáját 20 pontban szedte össze. Ezek között olyan feladatok kapnak helyet mint a kultúrára fordított költségvetés növelése vagy a regionális kulturális központok megnyitása, de azokat a kérdéseket is rendezné, amelyek például a kulturális örökséggel, a kortárs alkotóművészet egységesítésével vagy a szabad foglalkozású művészek státuszának megoldásával foglalkoznak.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Szabadka igazi nagyvárosnak számít a kulturális élet tekintetében, emelte ki házigazdaként Miloš Nikolić, a szabadkai Városi Tanács kultúrával megbízott tanácstagja:  „Ez a közvita a művelődési törvény módosításáról és kiegészítéséről nekünk mindannyiunknak, akik a kultúrában dolgozunk, valóban sokat jelent. Minden jelentés szerint, ami a Művelődési Minisztériumból, és a tartományi művelődési titkárságtól érkezett, Szabadka város az egyik vezető szerepet tölti be Szerbiában, ahol igen magas szinten alkalmazzák a kulturális politikát.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A Szerbia-szerte folyamatban lévő közviták egyik célja, hogy a művelődési törvény készülő módosítása által hatékonyabbá váljon az országos művelődési tanács munkája - mondta Predrag Blagojević, illetékes segédminiszter: „Ez a tanács éppen azokat a funkciókat látná el, amelyek hiányoznak, és amelyek hasznosak lennének az állami szervek, azaz a Művelődési Minisztérium munkájában. A tanácsnak eddig 19 tagja volt, de gyakorlatilag nem is működött.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A kulturális dolgozók építő jellegű javaslatait hallgatják meg a panelviták során. A Művelődési Minisztérium szeretne minél nagyobb teret adni a kultúrával foglalkozó civil szervezeteknek és egyéb művelődési szerveződéseknek, hangzott el a szabadkai tanácskozáson, amelyen jelen volt két miniszteri tanácsos, Radovan Jokić és Olga Gekić is.

művelődési törvény
módosítás
Szabadka
közvita
Miloš Nikolić
Predrag Blagojević

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.
08:13, Frissítve: 09:44

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.