Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Közvitán a művelődési törvény módosítása

2021.02.12
12:47
2021.02.12
16:30
Forrás
Pannon RTV
Szerbia számos városában, így Szabadkán is közvitára bocsátották a művelődési törvény közeljövőben esedékes módosításának részleteit.

A Művelődési Minisztérium az ország 2025-ig terjedő kulturális stratégiáját 20 pontban szedte össze. Ezek között olyan feladatok kapnak helyet mint a kultúrára fordított költségvetés növelése vagy a regionális kulturális központok megnyitása, de azokat a kérdéseket is rendezné, amelyek például a kulturális örökséggel, a kortárs alkotóművészet egységesítésével vagy a szabad foglalkozású művészek státuszának megoldásával foglalkoznak.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Szabadka igazi nagyvárosnak számít a kulturális élet tekintetében, emelte ki házigazdaként Miloš Nikolić, a szabadkai Városi Tanács kultúrával megbízott tanácstagja:  „Ez a közvita a művelődési törvény módosításáról és kiegészítéséről nekünk mindannyiunknak, akik a kultúrában dolgozunk, valóban sokat jelent. Minden jelentés szerint, ami a Művelődési Minisztériumból, és a tartományi művelődési titkárságtól érkezett, Szabadka város az egyik vezető szerepet tölti be Szerbiában, ahol igen magas szinten alkalmazzák a kulturális politikát.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A Szerbia-szerte folyamatban lévő közviták egyik célja, hogy a művelődési törvény készülő módosítása által hatékonyabbá váljon az országos művelődési tanács munkája - mondta Predrag Blagojević, illetékes segédminiszter: „Ez a tanács éppen azokat a funkciókat látná el, amelyek hiányoznak, és amelyek hasznosak lennének az állami szervek, azaz a Művelődési Minisztérium munkájában. A tanácsnak eddig 19 tagja volt, de gyakorlatilag nem is működött.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A kulturális dolgozók építő jellegű javaslatait hallgatják meg a panelviták során. A Művelődési Minisztérium szeretne minél nagyobb teret adni a kultúrával foglalkozó civil szervezeteknek és egyéb művelődési szerveződéseknek, hangzott el a szabadkai tanácskozáson, amelyen jelen volt két miniszteri tanácsos, Radovan Jokić és Olga Gekić is.

művelődési törvény
módosítás
Szabadka
közvita
Miloš Nikolić
Predrag Blagojević

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.