Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Különleges kiállítás Zenta központjában

2020.09.14
14:09
2020.09.14
17:43
Forrás
Pannon RTV
Újabb utcai kiállítás nyílt ma délelőtt Zentán a város napjához kapcsolódóan. A különleges tárlat a város 125 évvel ezelőtti villamosításának, valamint az 1970-es zentai árvíznek állít emléket.

Gazdag képanyaggal illusztrált látványos pannókkal várja a látogatókat a legújabb zentai utcai kiállítás. Az anyag egyik része a város 125 évvel ezelőtti villamosítását mutatja be, ami igen jelentős lépés volt Zenta fejlődésében, a másik része pedig az 50 ötven évvel ezelőtti tiszai árvíznek állít emléket, amit közös erővel sikerült legyőzniük a zentaiaknak.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Tari László zentai helytörténész: „Amikor a Tisza elérte a maximális vízszintet, utána még nagyobb árhullám jött, a Tisza megint elkezdett áradni, viszont akkor Magyarországon a gátak rengeteg helyen átszakadtak, és a víz szétfolyt, így ebben a szerencsétlenségben itt volt a szerencse nekünk, hogy nem következett be még nagyobb árhullám, tehát elvonult a Tisza, és június 30-án a Magyar Szó adott egy érdekes címet, ami kicsit már a szocializmusra jellemző, hogy: Legyőztük a Tiszát!”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A mostani már a negyedik utcai kiállítás Zentán, ahol a szervezők minden évben az adott esztendőhöz kapcsolódó jeles eseményeket, illetve meghatározó történéseket dolgozzák fel a kültéri pannókon.

Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója: „Azért utcai kiállítás, mert így talán érdekesebbé tudjuk tenni ezeket a témákat, és az emberekhez sokkal előbb eljut a mondanivalónk, és szeretnénk a jövőben is ezt folytatni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A szervezők jövőre, az első utcai kiállítás létrejöttének ötödik évfordulója alkalmából szeretnének egy olyan kiadványt is megjelentetni, amely összefoglalná és hosszú távon is megőrizné az utókornak az elmúlt évek során bemutatott tárlatok anyagát.

Zenta
utcai kiállítás
tárlat
kiállítás
Tisza
áradás
Tari László
Laskovity Kornél

Most

14:06, Frissítve: 16:42

Lóra fel! - Lovastábor Tóthfaluban

A lótartás és a lóápolás szabályaival ismerkedtek meg fiatalok a négynapos, tóthfalusi lovastáborban. Az érdeklődők Magyarkanizsa és Zenta község területéről érkeztek.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.