Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Kultúrában utazunk

2021.10.25
10:34
2021.10.25
16:43
Forrás
Pannon RTV
A Kultúrában utazunk elnevezésű IPA-projektet mutatták be sajtótájékoztatón tegnap a szabadkai Népkörben. A program nagy hangsúlyt fektet Bartók Béla és Kodály Zoltán kutatómunkájának bemutatására néptánc és táncelőadások által.

Célkitűzése a régió kulturális turizmusának fejlesztése.

Pannon RTV/Raffai Csaba

A projekt egy szerb-magyar IPA-program keretében valósul meg, egyik célja pedig a regionális együttműködés javítása. A program résztvevői a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ és a kecskeméti Hirös Agora Kulturális és Ifjúsági Központ.

Lukács László, a  Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője: „Nem kis munka vár ránk, egy hosszabb tartalmú projekt ez. Most kezdve, így október végétől, 2022. december 31-én zárul le ez a projekt. Sok feladat vár addig ránk. Közös műhelymunkák, workshopok, táncházak, szerb-magyar táncház, tánctanítások, tánctábor közösen. Közös munka a két táncegyüttes közös műsora is, amely az Interetno fesztiválon lesz bemutatva, illetve szeptemberben Kecskeméten.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A rendezvénysorozatokon belül lehetőség nyílik Szabadka és Kecskemét szervezeteinek gazdasági együttműködésére is. A projekt fő célja, hogy lehetőséget biztosítson a fiataloknak és az nemzeti közösségeknek a kulturális értékek megőrzésében és bemutatásában.

Bodrogi Béla, a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ főtitkára: „A beszerzés területén is sok mindenben fejlődhet majd a Népkör, hiszen a projekt keretén belül a nagyteremben használatos székeket végre, idestova harminc éves székeket, amelyek már 4-5-ször estek át nagyjavításon, tehát már nem lehet őket helyrehozni, sikerül lecserélni, felújítani. Sikerül egy nagy fényerejű, kapacitású projektort is biztosítani.”

A projekt összértéke csaknem 190 ezer euró, amelyhez az Európai Unió több mint 161 ezer euróval járult hozzá.

Népkör
Szabadka
IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program
Bodrogi Hajnalka
Bodrogi Béla

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.