Ugrás a tartalomra

Kultúrák közötti kommunikáció a Kárpát-medencében

2018.09.24
12:45
2018.09.24
17:26
Forrás
Pannon RTV
Huszonnyolc határon túli diák érkezett a szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskolába a „Kultúrák közötti kommunikáció a Kárpát-medencében” elnevezésű program keretén belül.

A nemzetközi közreműködés során Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, Magyarországról és a Muravidékről is érkeztek tanulók, akik hat napon át számos vajdasági városba látogathatnak el.

Még az eső sem tartotta vissza a városnézéstől azt a 28 diákot, akik a határon túlról érkeztek a nemzetközi projekt keretében. Hétfő délelőtt a Szabadkai Városházára látogattak el.

Kinda Árpád Dániel, Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy: „Sepsiszentgyörgyön mi voltunk a házigazdák, próbáltuk átadni a város hangulatát a részvevőknek, ott az újakkal jó barátságba kerültem, és most Szabadkán is. Amit eddig halottam, nagyon tetszik, a város is tetszett. Remélem, ez a tábor jól fog eltelni.”

A hat napos programra minden alkalommal a különböző területek egy-egy középiskolájából 4 diák és 1 kísérő tanár érkezik.

Kocsis Marianna, tanár, Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium: „A gyerekek nagyon élvezik ezt a programot, mert ismerkednek. És azon belül, hogy ismerkednek, megismerjük a többi határon túli terülten élő magyarság kultúráját a szokásait. Látjuk azt, hogy mennyire vagyunk egyformák, mennyire vagyunk különbözőek.”

A 17 éve működő projekt célja, hogy a Kárpát-medencében élő fiatalok ismerjék meg egymás gondolkodását, értékeit. A szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskola ötödik alkalommal tölti be a házigazda szerepét.

Nagy Varjas Árpád, programvezető, Vegyészeti-Technológiai Iskola, Szabadka: „Igyekszünk bemutatni Vajdaságot, Szabadkát elsősorban, hogyan él itt a magyarság, mi történik. Megtekintjük a Városházát, a múzeumot, a zsinagógát. Lesz egy kirándulásunk is Újvidékre, Péterváradra, Bácsra és Zomborba.”

A projekt számos tartalmas programot biztosít mind a tanárok, mind a diákok számára, akik megismerkedhetnek a vendéglátó közösség történelmével és művelődéstörténetével is.

Kárpát-medence
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.