Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Kulturális programok a zentai Jézus Szíve plébániatemplomban

2019-06-11
18:20
2019-06-12
10:26
Forrás
Pannon RTV
A Románia-Szerbia határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően felújították a zentai Jézus Szíve templom padlózatát, padjait, valamint az orgonát is átépítették.

A felújítások befejeztével a templom számos programnak ad otthon. Az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében már három helyszínen tartottak koncertet, Zentán, Nagybecskereken és Versecen. A helyszíneken ünnepi liturgikus alkalmak, hangversenyek, kántortalálkozók és kórustalálkozók is voltak. Zentán pedig 12 orgonaművész is bemutatkozott.

A templom felújítása óta számos programot rendeztek meg. Zentára látogatott mások mellett Gunther Ros grazi orgonaművész is.

Vizin Kornél, orgonaművész, Szabadka: „Egy különleges koncertről volt szó most, mivel ez az első alkalom volt, ahol lehetett hallani, hogy egy orgonán két játszóasztallal előadjuk a Bach két csembaló hangversenyét.”

Borbély Zoltán, rendkívüli tanár, Újvidéki Zeneakadémia: „A Románia-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül az alábbi munkálatokra került sor: templomunkban újrabetonozták a padlót, padlófűtést építettek be, újra csempézték a régivel azonos mintázatú csempékkel, felújították a padokat, injektálással szigetelték a falakat és újra vakolták, emellett az orgona nem felújították, nem bővítették, hanem átépítették.”

Az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében három vajdasági településen rendeztek programokat. A zentai eseményre mások mellett a Budapesti Monteverdi Kórus is ellátogatott. A plébániatemplom felújítása és a versenyorgona átépítése is IPA-pályázat keretében valósult meg. Vajdaság legnagyobb versenyorgonájának átépítését Gyergyószentmiklóson végezték.

Zenta
Jézus Szíve-plébániatemplom
IPA projekt

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:05

Civil Akadémia először a határon túl

Első alkalommal rendeztek meg határon túli városban Civil Akadémiát. A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szabadkai előadására a belépés ingyenes volt.
15:28, Frissítve: 20:02

Hadivásár Belgrádban

Megkezdődött a Partner 2019. elnevezésű, fegyvereket és katonai felszereléseket felvonultató nemzetközi vásár Belgrádban.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.