Ugrás a tartalomra

Ladik Katalin Déry-díjat kap

2023.12.01
13:01
Forrás
MTI
A magyar irodalmi élet egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező szakmai elismerését a Déry Tibor Alapítvány évente ítéli oda.

A pénzjutalommal járó kitüntetést ma adják át a díjazottaknak. Öten kapják meg most: Ladik Katalin újvidéki születésű költő, performer, képzőművész, színész mellett Ilma Rakusa, Mohácsi István, Mohácsi János és Nagy Gabriella.

Ladik Katalin 1942-ben született, Újvidéken kezdte színészi pályáját, 1977-től 1992-ig az Újvidéki Színház állandó tagja volt. 1992-ben települt át Magyarországra, ahol az Élet és Irodalom és a Cigányfúró című irodalmi folyóirat versrovatát vezette, 1993 és 1998 között a HangÁr hang- és színművészeti oktatási központ tanára volt. Verseket 1962-ben kezdett publikálni, azóta huszonkét önálló és tizenhat idegen nyelvre fordított kötete jelent meg. Számos színpadi mű, hangjáték, kísérleti zenemű, performansz alkotója és előadója. Kapott Kassák Lajos-díjat, József Attila-díjat, Hazám életmű díjat, Magyarország Babérkoszorú-díjat és a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést. Tagja a Magyar Írószövetségnek, a Szépírók Társaságának, a Magyar PEN Klubnak.

Ladik Katalin
Déry-díj
Déry Tibor Alapítvány

Most

17:09

Izrael ugyanúgy folytatja

Amerika azt üzente Izraelnek, hogy vigyázzon, mert elveszítheti a nemzetközi támogatást, ha nem enyhít álláspontján a gázai háborúval kapcsolatban.
16:46, Frissítve: 17:28

Nem ad okot aggodalomra a Tisza vízállása

A reggel mért adatok szerint 492 centiméter volt a Tisza vízszintje a hivatalos zentai vízmércénél. Ez nagyjából 150 centiméterrel magasabb az ebben az időszakban átlagosan mért vízállásokhoz képest.
15:56

Mit mond Amerika?

Sürgősen folytatni kell a dinárhasználatot tiltó prištinai rendeletről szóló egyeztetést - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Népszerű