Ugrás a tartalomra
díjkiosztás
Pannon RTV/Kovács Róbert

A Lány című film nyerte az Arany torony-díjat

2018-07-21
15:22
2018-07-21
17:00
Forrás
Pannon RTV
Lukas Dhont belga rendező Lány című filmje érdemelte ki az Arany torony-díjat az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiválján. A filmkedvelők a tegnapi záróceremónia után még két alkotást nézhettek meg.

A német Transit című munkát és a román Touch me not című filmet láthatta a közönség a péntek esti díjkiosztást követően. Szúnyog ellni kenőccsel bekenve, párnával, és pulcsival felszerelkezve várta Olga Čegar az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiváljának utolsó napjának vetítéseit. A fesztivál 12 kategóriájában a rendezvény egy hete alatt több mint száz filmet mutattak be. Olga Čegar, Szabadka: „Az idén a filmek nagyon hevesek. Izgalmas volt, és nagyon lekötötték a figyelmem, főleg a tegnapi film, a Cutterhead.”

A magyar filmeket minden évben nagy érdeklődés övezi, hiszen a mustrának köszönhetően a vajdaságiakhoz is eljutnak az új magyarországi alkotások. Szerda Zsófia, Szabadka: „Nagyon tetszett az Aurora Borealis Törőcsik Marival, Törőcsik Franciskával. Egy szép történet, jól fényképezett film, illetve érdekes új kísérlet volt ez a Virágvölgy.”

díjazottak

Csuja László Virágvölgy című, amatőr főszereplőkkel készült első mozifilmje a Párhuzamok és ütközések című programrész legjobbjának bizonyult. Réti László színész örült az elismerésnek: „Azt gondolom, hogy elég nagy elismerés ez nekünk, hogy ekkora díjat nyert ez a film. Én nagyon jól éreztem magam a stábban az egész forgatás alatt. Nekem nagyon tetszett az egész dolog, és amikor megtudtam, hogy Szerbiában is nyert a film, egy ilyen díjat, én csak így pislákoltam és néztem, hogy ez valami szenzációs dolog.”

Enyedi Ildikó rendező, zsűrielnök szerint a filmek tematikája általában követte a társadalomban felbukkanó fontos témákat. Az idei produkciók rendezőit a menekült kérdés, a szociális feszültségek, a rasszizmus témája foglalkoztatta leginkább. A zsűri a versenyfilmek esetében a megvalósítást figyelte a leginkább - tette hozzá Enyedi Ildikó: „Az egy nagyon kellemes tapasztalat volt, hogy mennyire nyitott és kiváncsi volt minden egyes zsűritag. És hogy mennyire, tényleg totálisan egyetértettünk, néhány dologban nem, de azokban a filmekben, amelyeknek díjat adtunk, teljes volt az egyetértés. Mindannyian kiemelkedőnek éreztük őket, mindannyian nagyon boldogok voltunk, hogy ezeknek adhattuk a díjat.”

Az Európai Filmek 25. Palicsi fesztiválján a nemzetközi zsűri döntése alapján a legjobb filmnek járó Arany torony-díjat a belga Lukas Dhont filmje, a Lány című alkotás érdemelte ki. A legjobb rendezőnek járó Palicsi tornyot a dán Rasmus Kloster Bro kapta a Fúrófej című alkotásért. A roma kultúra autentikus bemutatásáért Arantxa Echevarria spanyol rendező Carmen és Lola című műve kapta a zsűri különdíját.

A legjobb rendezőnek járó Palicsi tornyot a dán Rasmus Kloster Bro kapta a Fúrófej című alkotásért. A roma kultúra autentikus bemutatásáért Arantxa Echevarria spanyol rendező Carmen és Lola című filmje megkapta a zsűri különdíját.

Lukas Dhont
Csuja László
Európai Filmek Palicsi Fesztiválja
Rasmus Kloster Bro

Most

23:28

A Szabadkai Zeneiskola Újévi hangversenye

Újévi hangversenyt adott a Szabadkai Zeneiskola a Városháza dísztermében. Az intézmény idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, ezért nagyszabású újévi hangversennyel készültek a közönségnek.
21:46

Énekelj a boldogságért

Ezzel a címmel tartottak gyerekkoncertet szerda este a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola tornatermében, ahol Bagdi Bella és zenekara a Jobb Veled a Világ Alapítvány tagjai léptek fel.
19:07

Ma este eldől Theresa May sorsa

Bizalmi szavazást kezdeményezett Theresa May miniszterelnök ellen a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója. A titkos szavazás ma este lesz.

Népszerű

Pannon friss hír

Csődöt jelentett a Vojvodinaput vállalat

Csődöt hirdetett ki a nagybecskereki bíróság az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban. A csődeljárás idén októberben indult - közölte a végzés indoklásában Ljiljana Popov, csődbíró.