Ugrás a tartalomra
díjkiosztás
Pannon RTV/Kovács Róbert

A Lány című film nyerte az Arany torony-díjat

2018-07-21
15:22
2018-07-21
17:00
Forrás
Pannon RTV
Lukas Dhont belga rendező Lány című filmje érdemelte ki az Arany torony-díjat az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiválján. A filmkedvelők a tegnapi záróceremónia után még két alkotást nézhettek meg.

A német Transit című munkát és a román Touch me not című filmet láthatta a közönség a péntek esti díjkiosztást követően. Szúnyog ellni kenőccsel bekenve, párnával, és pulcsival felszerelkezve várta Olga Čegar az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiváljának utolsó napjának vetítéseit. A fesztivál 12 kategóriájában a rendezvény egy hete alatt több mint száz filmet mutattak be. Olga Čegar, Szabadka: „Az idén a filmek nagyon hevesek. Izgalmas volt, és nagyon lekötötték a figyelmem, főleg a tegnapi film, a Cutterhead.”

A magyar filmeket minden évben nagy érdeklődés övezi, hiszen a mustrának köszönhetően a vajdaságiakhoz is eljutnak az új magyarországi alkotások. Szerda Zsófia, Szabadka: „Nagyon tetszett az Aurora Borealis Törőcsik Marival, Törőcsik Franciskával. Egy szép történet, jól fényképezett film, illetve érdekes új kísérlet volt ez a Virágvölgy.”

díjazottak

Csuja László Virágvölgy című, amatőr főszereplőkkel készült első mozifilmje a Párhuzamok és ütközések című programrész legjobbjának bizonyult. Réti László színész örült az elismerésnek: „Azt gondolom, hogy elég nagy elismerés ez nekünk, hogy ekkora díjat nyert ez a film. Én nagyon jól éreztem magam a stábban az egész forgatás alatt. Nekem nagyon tetszett az egész dolog, és amikor megtudtam, hogy Szerbiában is nyert a film, egy ilyen díjat, én csak így pislákoltam és néztem, hogy ez valami szenzációs dolog.”

Enyedi Ildikó rendező, zsűrielnök szerint a filmek tematikája általában követte a társadalomban felbukkanó fontos témákat. Az idei produkciók rendezőit a menekült kérdés, a szociális feszültségek, a rasszizmus témája foglalkoztatta leginkább. A zsűri a versenyfilmek esetében a megvalósítást figyelte a leginkább - tette hozzá Enyedi Ildikó: „Az egy nagyon kellemes tapasztalat volt, hogy mennyire nyitott és kiváncsi volt minden egyes zsűritag. És hogy mennyire, tényleg totálisan egyetértettünk, néhány dologban nem, de azokban a filmekben, amelyeknek díjat adtunk, teljes volt az egyetértés. Mindannyian kiemelkedőnek éreztük őket, mindannyian nagyon boldogok voltunk, hogy ezeknek adhattuk a díjat.”

Az Európai Filmek 25. Palicsi fesztiválján a nemzetközi zsűri döntése alapján a legjobb filmnek járó Arany torony-díjat a belga Lukas Dhont filmje, a Lány című alkotás érdemelte ki. A legjobb rendezőnek járó Palicsi tornyot a dán Rasmus Kloster Bro kapta a Fúrófej című alkotásért. A roma kultúra autentikus bemutatásáért Arantxa Echevarria spanyol rendező Carmen és Lola című műve kapta a zsűri különdíját.

A legjobb rendezőnek járó Palicsi tornyot a dán Rasmus Kloster Bro kapta a Fúrófej című alkotásért. A roma kultúra autentikus bemutatásáért Arantxa Echevarria spanyol rendező Carmen és Lola című filmje megkapta a zsűri különdíját.

Lukas Dhont
Csuja László
Európai Filmek Palicsi Fesztiválja
Rasmus Kloster Bro

Most

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.