Ugrás a tartalomra

A Lány című film nyerte az Arany torony-díjat

2018.07.21
15:22
2018.07.21
17:00
Forrás
Pannon RTV
Lukas Dhont belga rendező Lány című filmje érdemelte ki az Arany torony-díjat az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiválján. A filmkedvelők a tegnapi záróceremónia után még két alkotást nézhettek meg.

A német Transit című munkát és a román Touch me not című filmet láthatta a közönség a péntek esti díjkiosztást követően. Szúnyog ellni kenőccsel bekenve, párnával, és pulcsival felszerelkezve várta Olga Čegar az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiváljának utolsó napjának vetítéseit. A fesztivál 12 kategóriájában a rendezvény egy hete alatt több mint száz filmet mutattak be. Olga Čegar, Szabadka: „Az idén a filmek nagyon hevesek. Izgalmas volt, és nagyon lekötötték a figyelmem, főleg a tegnapi film, a Cutterhead.”

A magyar filmeket minden évben nagy érdeklődés övezi, hiszen a mustrának köszönhetően a vajdaságiakhoz is eljutnak az új magyarországi alkotások. Szerda Zsófia, Szabadka: „Nagyon tetszett az Aurora Borealis Törőcsik Marival, Törőcsik Franciskával. Egy szép történet, jól fényképezett film, illetve érdekes új kísérlet volt ez a Virágvölgy.”

Csuja László Virágvölgy című, amatőr főszereplőkkel készült első mozifilmje a Párhuzamok és ütközések című programrész legjobbjának bizonyult. Réti László színész örült az elismerésnek: „Azt gondolom, hogy elég nagy elismerés ez nekünk, hogy ekkora díjat nyert ez a film. Én nagyon jól éreztem magam a stábban az egész forgatás alatt. Nekem nagyon tetszett az egész dolog, és amikor megtudtam, hogy Szerbiában is nyert a film, egy ilyen díjat, én csak így pislákoltam és néztem, hogy ez valami szenzációs dolog.”

Enyedi Ildikó rendező, zsűrielnök szerint a filmek tematikája általában követte a társadalomban felbukkanó fontos témákat. Az idei produkciók rendezőit a menekült kérdés, a szociális feszültségek, a rasszizmus témája foglalkoztatta leginkább. A zsűri a versenyfilmek esetében a megvalósítást figyelte a leginkább - tette hozzá Enyedi Ildikó: „Az egy nagyon kellemes tapasztalat volt, hogy mennyire nyitott és kiváncsi volt minden egyes zsűritag. És hogy mennyire, tényleg totálisan egyetértettünk, néhány dologban nem, de azokban a filmekben, amelyeknek díjat adtunk, teljes volt az egyetértés. Mindannyian kiemelkedőnek éreztük őket, mindannyian nagyon boldogok voltunk, hogy ezeknek adhattuk a díjat.”

Az Európai Filmek 25. Palicsi fesztiválján a nemzetközi zsűri döntése alapján a legjobb filmnek járó Arany torony-díjat a belga Lukas Dhont filmje, a Lány című alkotás érdemelte ki. A legjobb rendezőnek járó Palicsi tornyot a dán Rasmus Kloster Bro kapta a Fúrófej című alkotásért. A roma kultúra autentikus bemutatásáért Arantxa Echevarria spanyol rendező Carmen és Lola című műve kapta a zsűri különdíját.

A legjobb rendezőnek járó Palicsi tornyot a dán Rasmus Kloster Bro kapta a Fúrófej című alkotásért. A roma kultúra autentikus bemutatásáért Arantxa Echevarria spanyol rendező Carmen és Lola című filmje megkapta a zsűri különdíját.

Lukas Dhont
Csuja László
Európai Filmek Palicsi Fesztiválja
Rasmus Kloster Bro

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.