Ugrás a tartalomra

Lányi Ernőre emlékeztek

2023.03.10
13:31
2023.03.10
16:21
Forrás
Pannon RTV
Száz évvel ezelőtt, március 10-én halt meg Lányi Ernő zeneszerző, a szabadkai Zeneiskola igazgatója, a Szent Teréz Székesegyház karnagya, a szabadkai városi zenekar és a Szabadkai Filharmónia megalapítója.

Az évforduló alkalmából megemlékezést tartottak ma Lányi Ernő síremlékénél. 

A megemlékezésen felcsendült Lányi Ernő Régi nóta, híres nóta című szerzeménye a nevét viselő iparos művelődési egyesület dalárdájának előadásában. Ezután a jelenlevők részleteket hallhattak a zeneszerző szerteágazó munkásságáról. Annak ellenére, hogy életének csupán az utolsó 16 évét élte le Szabadkán, maradandó nyomot hagyott maga mögött – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke: „A megbecsültségéről, az őt övező tiszteletről rengeteget elárul az, hogy a Pesti Napló is beszámolt a temetéséről száz évvel ezelőtt. Azt írta a Pesti Napló, hogy húszezren vettek részt a temetésén. Ez ma már elképzelhetetlen, és ahogy haladt a temetési menet a városon át, a kereskedők és az iparosok kiálltak az üzleteik elé, és lehúzták a rolót a tiszteletük jeleként. Hát ennyire tisztelték ebben a városban száz évvel ezelőtt is már Lányi Ernőt.”

Lányi Ernő a századfordulón Szabadka kiemelkedő művelődésszervezője volt: a Zeneiskola igazgatója, karvezető, kórusvezető, a Szabadkai Filharmónia megalapítója. Központi szerepet játszott abban, hogy a zenei élet fellendült a városban. Összetartóerőként hatott a város művelődési életére és a közösségre. 

Hugyik Richárd, az MNT Végrehajtó Bizottságának kulturális kérdésekkel megbízott tagja: „Gyakorlatilag a közösséget maga köré gyűjti, és Lányi Ernő ilyen értelemben nem a múlt része, nem egy elfeledett, nem egy olyan hagyomány, amit ápolnunk kellene. Pontosan egy követendő példa, akitől ma is tudunk tanulni, aki előre tudja vinni a közösséget, és egy jó példa arra, hogy ilyen belső energiákat különösen a zene esetében, ami egy nagyon sajátos, a legfinomabb művészeti ág, előre tudja vinni a közösséget.”

A megemlékezés után Szabadka Önkormányzatának koszorúját dr. Pásztor Bálint helyezte el Lányi Ernő sírján, majd a Magyar Nemzeti Tanács nevében Hugyik Richárd koszorúzott. A szabadkai Zeneiskola tanára és diákjai, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait. 

Lányi Ernő Ernő Iparos Művelődési Egyesület
Lányi Ernő IME
Dr. Pásztor Bálint
Hugyik Richard

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.