Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A legjobb népmesemondók mérettettek meg Zentán

2022.05.28
13:17
2022.05.28
15:56
Forrás
Pannon RTV
27. alkalommal szervezte meg a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ városi könyvtára a Kálmány Lajosról, vidékünk elsőként számon tartott néprajzkutatójáról, népmesegyűjtőjéről elnevezett népmesemondó versenyt.

A selejtezőket Vajdaság öt meseműhelyében szervezték meg, míg a döntő Zentán volt.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Összesen 127 jelentkező vett részt a versenyen, ahol öt korcsoporton belül: óvodás, kisiskolás, felsős, középiskolás és felnőtt kategóriában jelentkezhettek az előadók.

Dér Anna Keviből érkezett és A bugyuta ember című népmesével készült. „Számomra az az érdekes, hogy amikor belenézek és látom, hogy jé, ez más számára mennyire unalmas, de nekem érdekes lehet, mert sok fiatal érdektelennek tartja a meséket, de én nagyon szeretem.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Czegledi Rudolf zentai polgármester köszöntője után a rendezvény főszervezői, Baráth Hajnal Anna és Juhász Lassú Kornélia átadták a vetélkedősorozathoz kapcsolódó meseillusztráció pályázat díjait.

Juhász Lassú Kornélia elmondta: „Értékromboló világról beszélünk, sajnos, egyre többször és egyre több alkalommal. Viszont azt gondolom, hogy a mai nap, a mai zentai mesemondóverseny döntőjén be fogjuk bizonyítani, hogy mi egy értékteremtő világot tudunk felmutatni, bemutatni nemcsak azoknak, akik ismerik a meséket, hanem mindenkinek.”

A nagy érdeklődés azt tükrözi vissza, hogy nagyon gazdag a vajdasági népmesekincs - hangsúlyozta Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

„Sokan gondolják azt, hogy a magyar kultúra alapja, illetve magja a népmese. A szűkebb, a tágabb, illetve a helybeli, régióbeli népmesék magukon hordozzák mindazokat az értékeket, amelyek a magyarságra jellemzőek, mint amilyen a tettrekészség, a bátorság, a segítőkészség. Éppen ezért fontos az, hogy a kisgyermekek egészen kicsi korban megismerjék a népmeséket, hogy elsajátítsák azokat, hiszen a népmese nagyban segíthet egy gyermeknek, hogy leküzdje a szorongását, a félelmeit, és hogy magába szívja a magyar nemzeti élettudatot.”

A Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt egyébként 1994-ben a Durindó és a Gyöngyösbokréta kísérőrendezvényeként szervezték meg először. Az esemény megvalósítását a Magyar Kormány támogatta.

Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny
Zenta
döntő
Jerasz Anikó
Juhász Lassú Kornélia
Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ

Most

16:17, Frissítve: 17:20

Levendulanapok Szabadkán

Jótékonysági Levendulanapokat tartottak a szabadkai Vasutastelep üzletközpontjában. A látogatók levendulapalántát, vágott virágot, levendulavizet- és olajat, valamint más kézműves termékeket is vásárolhatnak.
14:47, Frissítve: 14:53

Szurkoljunk a magyar női pólósoknak!

VB-döntőt játszik 20 órától a magyar női pólóválogatott. Az ellenfél az Egyesült Államok csapata, mely a torna legnagyobb esélyesének számít.
14:41, Frissítve: 16:54

Hajnal Jenő: Az öröm és a megtiszteltetés díja ez

Emlékplakettet adományozott Hajnal Jenőnek a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság. A Magyar Nemzeti Tanács elnökének így köszönték meg munkáját az ’56-os eseményekre való emlékezés kapcsán, illetve közreműködését az emlékhelyek létrehozásában.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.