Ugrás a tartalomra

Legyen közkincs a népdal!

2022.04.19
16:55
2022.04.19
17:12
Népzenei konferenciát tartottak Bodor Anikó emlékére a zentai Alkotóházban. Az egész napos eseményen több népzenei szakember tartott előadást. Emellett két kötetet is bemutattak.

Hét előadást hallhattak kedden a népzene kedvelői az Alkotóház termében. Ezek a népzene, a népi ének, a citera, a tambura és a vonós hangszerek oktatásáról szóltak. Az előadásokat kötetlen beszélgetés követte.

Fábri-Ivánovics Tünde, népdalénekes, népi énektanár: „A konferencián is az érződik, hogy igénylik ennek a megbeszélését, átgondolását. Nagyon sok formája van a népzene oktatásának, ami nem kifejezetten művészeti vagy zeneiskola jellegű, de sokan tanítanak ezekben az iskolákban, úgyhogy vannak tapasztalataik, amiket érdemes meghallgatni.”

A múlt öröksége, napjaink népzenei képzései, valamint a Durindó rendezvény kezdete - mindez szóba került a zentai konferencián.

Bolyos Miklós, előadó, az Újvidéki Rádió népzenei szerkesztője: „Kezd intézményesedni a népzenei oktatás, erről is beszéltünk. Vannak összefogások, amik valamilyen keretek közé fogják már a népzenei oktatást. Működnek műhelyek, amiket különböző oktatók egyénileg, vagy a művelődési egyesületek keretein belül vezetnek, illetve vannak a táborok.”

A népzeneoktatásban, valamint a gyerekek nevelésében óriási szerepe van a hagyományápoló egyesületeknek. A konferenciát Bodor Anikó emlékére rendezték meg, aki nagyban hozzájárult, hogy megismerhessük a vajdasági magyar népzene gazdagságát.

Juhász Gyula, népzenei munkatárs, VMMI: „Elsősorban a gyűjtéseknek a rendszerezése és szakszerű archiválása, kiadványok megírása és vajdasági magyar népdalok öt kötetének a tervezete és a megvalósítása, ami neki köszönhető.”

Bodor Anikó népzenekutató, néprajzi gyűjtő és pedagógus is volt, munkásságáért 2011-ben a VMMSZ létrehozta a Bodor Anikó-díjat, melyet a saját hagyományágát legsikeresebben tolmácsoló népzeneegyüttes kap.

Zenta
Bodor Anikó
népdal
népművészet
konferencia

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű