Ugrás a tartalomra

Legyen úgy, mint rég – táncszínház a Kosztolányi Dezső Színházban

2018.06.05
07:15
2018.06.05
16:15
Forrás
Pannon RTV
A Zentai Magyar Kamaraszínház Relikvia címmel mutatta be táncszínházi produkcióját a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Az együttes a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban lépett fel.

A bemutatott előadás témája az 1920-as évek köré szerveződött és a Kárpát-medence népi kultúráján keresztül a tánc nyelvén mesélte el ezt a fájó történelmi emléket. Egy egész estét betöltő előadást állítottak össze.

Patyerek Csaba, művészeti vezető, Zentai Kamara Táncegyüttes: „Kihívás. Nagyobb munkabírást, fegyelmet és koncentrációt igényel, ezt bizton állíthatom, ezt tapasztalatból mondom. Kell egy bizonyos fokú előképzettség ahhoz, hogy egy ilyen táncszínházi műsort végig lehessen vinni.”

A legyen úgy, mint rég alcímet viselő produkció koreográfusa Farkas Tamás volt: „A mozgással való megfogalmazás ez egyik legnehezebb feladatunk, hiszen nem prózával, közhelyesen, didaktikus módon fejezzük ki az érzelmeket, hangulatokat, adott esetben fájdalmat, veszteséget, hanem a mozgás nyelvén, és olyan mozgásformákat próbáltunk a színpadon kialakítani, amelyek egyértelművé teszik ennek a kilencvennyolc évvel ezelőtt történteknek az eseményeit. ”

Az alkotók szerint a táncműsor ugyan a nemzeti összetartozás napjára készült, az előadás nemcsak a Trianon-emléknapon, hanem más nemzeti ünnepeinken is megállja a helyét.

Zentai Magyar Kamaraszínház
Kosztolányi Dezső Színház
Relikvia
Farkas Tamás
nemzeti összetartozás napja

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.