Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Legyünk együtt Temerinben

2020-09-25
08:19
2020-09-25
16:29
Forrás
Pannon RTV
Legyünk együtt címmel indított új projektet a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület.

A találkozót autentikus környezetben, a Tájház udvarán tartották csütörtök este. A népdalok mellett nóták is felcsendültek az est folyamán. A Dalárda férfikórus és az Őszi rózsa asszonykórus tagjai érkeztek a társalgásra. Bolyos Miklós népzenész fontosnak tartja az ilyen jellegű rendezvényeket.

„Jó kis kikapcsolódás számukra és számunkra is, mi muzsikálunk egy kicsit, énekelnek az idősebbek, volt itt prózafelolvasás is, itt van a galéria, a kiállított képeket, tárgyakat is meg lehet tekinteni.”

A zenét a temerini tamburazenekar szolgáltatta. A Bodor Anikó-díjas bandának a koronavírus helyzet miatt tavasz óta nem sok alkalma volt együtt muzsikálni, így most a találkozók lehetőséget adnak az újrakezdéshez – mondta Szűcs Béla, a zenekar vezetője.

„Evvel az estével és gyülekezettel próbáljuk egy kicsit felemelni a tagságot is, a tamburásokat is, meg az embereket egy kicsit jobb kedvre deríteni.”

A Legyünk együtt nevet viselő találkozók fő célja az éneklés népszerűsítése és megszerettetése, valamint a hagyományőrzés, illetve a népdalok és magyar nóták átörökítése a jövő nemzedékei számára – mondta Szabó Gabriella művészeti vezető.

„Nem énekelnek az emberek, a fiatalok végképp nem, de az idősek se, de nincs is hol. Nincsenek olyan társasági összejövetelek, ahol önfeledten lehetne énekelni, ezáltal el is felejtik az emberek a dalokat, a szövegeket, és ezt kiküszöbölendő az a gyakorlat, hogy leírunk egy csomó szöveget, azt kivetítjük, és aki nem biztos benne, ezáltal az is bátran bekapcsolódhat a közös éneklésbe.”

Az értékteremtés jegyében a találkozón a Temerini Tízesbanda szellemét szeretnék felidézni, ezért az irodalmat is vegyítik a zenével. Illés Sándor temerini születésű író, költő tollából olvastak fel novellát.

Legyünk együtt
Temerin
Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület
tájház
Dalárda
Őszi rózsa

Most

22:04, Frissítve: 22:09

Trump és Biden televíziós csatái

Dübörög az elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban. Donald Trump republikánus párti jelölt, a jelenlegi elnök és Joe Biden, a demokraták jelöltje szállt ringbe a Fehér Házért.

Népszerű