Ugrás a tartalomra

Lélek vagyok, élni szeretnék!

2020.03.10
15:12
2020.03.10
16:39
Forrás
Pannon RTV
Lélek vagyok, élni szeretnék! címmel tartott előadást Tóth Péter Lóránt Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

Az érdeklődők Radnóti Miklós versein keresztül kaphattak betekintést a költő életébe.

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói és a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjai is részt vettek Tóth Péter Lóránt szabadkai előadásán. A 100 települést érintő, 850 kilométeren áthaladó versvándor Bortól Abdáig megtett korábbi útjának részleteire sokan voltak kíváncsiak.

Varga Mátyás, hallgató, MTTK, Szabadka: „Azért vagyok itt, mert kíváncsian várom a karnak az előadásait, és hallottam, hogy ez esetben egy remek előadó lesz jelen, és kíváncsian várom őt. Főleg azért is, mert különösen tetszenek nekem Radnóti versei.”

Megrendítő versekkel fűszerezte előadását Tóth Péter Lóránt. A versvándor célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a több mint 75 éve történt borzalmas eseményekre: „Így próbálok egy fajta képet mutatni a ma élőknek és az itteni hallgatóknak arról, hogy milyen nyomorúságos módon kellett hazamennie Radnótinak, de hogy mennyire haza akart menni és, hogy mennyire új életet akart kezdeni Gyarmati Fannival, Budapesten. Ez az egyik fele az előadásnak, a másik fele pedig, az én személyes utam, hiszen én tavaly augusztus 31-e és szeptember 24-e között ezt az utat bejártam Bortól Abdáig, és erről az útról hoztam egy ilyen fényképes videós beszámolót a gyerekeknek, illetve a diákoknak.”

A kunszentmiklósi versmondó útját a Pannon RTV munkatársai végigkísérték. Egy 13 részes dokumentumfilm-sorozatot készítettek. A Radnóti nyomában című sorozat első részét most vasárnap 20 óra 35 perckor láthatják a Pannon Televízió műsorán.

Tóth Péter Lóránt
versvándor
Radnóti Miklós
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.