Ugrás a tartalomra

Leleplezték Stefan Nemanja szobrát Belgrádban

2021.01.28
11:20
2021.01.28
16:55
Forrás
Pannon RTV
Átadták tegnap este Stefan Nemanja szerb fejedelem 23 méter magas, 68 tonnás, bronzból készült szobrát Belgrádban, a felújított Száva téren.

Aleksandar Vučić szerb államfő beszédében azt mondta, a Stefan Nemanjáról készült szobor azt mutatja, hogy milyenek voltak a szerbek régen, és milyenek szeretnének lenni a jövőben. A szoboravatón a szerb kormány tagjai mellett, diplomaták, és a környező országok szerb közösségeinek képviselői is jelen voltak.

Felcsendült a szerb himnusz a belgrádi Száva téren tegnap este. Így kezdődött Stefan Nemanja szerb fejedelem szobrának ünnepélyes leleplezése. Az eseményen egy dokumentumfilmet mutattak be Stefan Nemanja életéről, majd egy drámaelőadást láthatott a közönség.

Stefan Nemanja úgy van ábrázolva, hogy az egyik kezében kardot, a másikban pedig a Hilandar kolostor alapítólevelét tartja.

Az ünnepélyes átadón Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja is részt vett. Beszédében elmondta, mindennap számtalan okot talál arra, hogy büszke legyen arra, hogy a szerb nemzethez tartozik.

Az emlékmű, amely századokon át él majd és itt marad, tanúja lesz a szerb állam létrehozására irányuló erőfeszítéseknek.”

A tavaly novemberben elhunyt Irinej szerb pátriárka egy korábbi beszédét is levetítették az ünnepségen, amelyben Stefan Nemanjáról beszél.

Talán az akkori korszak vezető államférfijai közé tartozott. Ő tudta, hogy mit jelentett a templom a nép számára.”

Aleksandar Vučić szerb elnök beszédében kiemelte, a Száva tér korábban egy rendezetlen és piszkos terület volt, amit sok fővárosi szégyellt, azonban mától büszkék lehetnek rá. 

„Ez az emlékmű nagy, mert a történetünk is nagy. Ez az emlékmű nehéz, mert a rólunk szóló történet is gyakran nehéz volt. Szép, nagyon szép, ahogyan a mi történetünk is szép. Ez az emlékmű tehát mindenekelőtt rólunk szól, arról, kik voltunk, hol voltunk, mit tettünk, és leginkább arról szól, hogy mik vagyunk ma és milyenek akarunk lenni.”

Az ünnepélyes ceremónia harangszóval zárult. Az összegyűltek ezután a Szent Száva-templomhoz vonultak.

Aleksandar Vučić
Milorad Dodik
Stefan Nemanja szobor
Belgrád

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.