Ugrás a tartalomra

A lényeg, hogy együtt muzsikáltak (videó)

2014.01.06
14:03
Három napon át szólt a magyar népzene az Első Vajdasági Zenésztalálkozón
Három napon át szólt a magyar népzene az Első Vajdasági Zenésztalálkozón. Vajdaság minden részéről közel 30 táncházi zenész jött össze a kishegyesi Kátai-tanyán. Előadásokat hallgattak, megbeszélték az őket érintő problémákat, de mindenekelőtt kötetlenül együtt muzsikáltak. Mezőségi muzsikát játszanak a vajdasági népzenészek. A fellépésektől túlterhelt év után, most a saját kedvükre tehetik azt, amit a legjobban szeretnek. Erdélyben már évek óta szerveznek zenésztalálkozót. Nagy igény volt erre Vajdaságban is - mondja Dvorácskó Szebasztián, szervező. „Legyen egy találkozónk, ahol most ebben az eseben csak zenészek jöttek össze, és barátkozni tudjunk. Most egy mini konferenciánk is lett, hogy két előadónk is van. Tehát valamit tanulhatunk is az egészből, vagy csak, hogy simán együtt tudjunk muzsikálni. Jól érezzük magunkat együtt.” A találkozón szakmai előadásokat is hallhattak a résztvevők. Ifj. Csoóri Sándor budapesti népzenész a páratlan ritmusokra hívta fel a vajdasági zenészek figyelmét. Borsi Ferenc, Csókáról elszármazott budapesti népzenetanár pedig a vajdasági táncházmozgalom kialakulásáról és fejlődéséről beszélt a fiataloknak. „Az első vajdasági táncház 31 évvel ezelőtt volt. Sokan még nem is voltak meg, amikor ezek az események történtek. Úgy gondolom, hogy illő visszaemlékezni, hogy honnan is indultunk el és milyen folyamatok játszódtak le” - mondta Borsi Ferenc. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=u-BzSUhoX20 A Belgrádtól délre eső területekről is jöttek eredeti magyar zenét játszó muzsikusok a találkozóra. Az al-dunai székelyek számára fontos, hogy részesei lehetnek a vajdasági népzenei életnek. Kovács József torontálvásárhelyi népzenész elmondta: „Ott lent kevesebb a magyar zenei fellépésünk. Ez egy kitűnő gyakorlat számunkra és kitűnő alkalom, hogy bővítsük a tudásunkat, az ismeretségünket.” A Vajdasági Zenésztalálkozót a jövőben minden év első hétvégéjén tartják majd meg. A szervezők a rendezvény bővítését is tervezik.

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.