Ugrás a tartalomra

Letűnt korok emlékeit őrzi a tordai tájház

2022.06.26
09:40
2022.06.26
15:50
Forrás
Pannon RTV
Tordán sikerült megmenteni az enyészettől olyan tárgyi értékeket, melyek ezen túl a falu tájházában számítanak a látogatók figyelmére.

A tájház Torda Basahíd felőli bejáratánál, Csorba István néhai újságíró családi házában létesült.

Mezei Zsuzsanna, ötletgazda, a Tordaiak Klubjának elnöke: „Már nincsenek régi házak. Nagyon gyorsan fogy a lakosság. Az idősek nagyon gyorsan elhalnak. És nincs, nem marad már régi bútor. Naponta kétszer jár – valamelyik nap is hallottam – a „rosszvasas”, a tollat felvásárolják. És mindenki, mindent elad. Nem értékelik a régi bútorokat, és nekem ez nagyon fájt, hogy nincs egy helység, ami a régmúltunkat idézné.”

A tájházban összegyűjtött tárgyak egy része szó szerint a romok alól került elő és minden darab tordai házakból származik.

Kiss Kornélia, tag, Tordai Értéktár Bizottság: „Az emberek jelentkeztek, akit hallottunk, hogy valami van neki, megkérdeztük, hogy ideadná-e. Szívesen ideadta. Körülbelül negyven-ötven ember adogatta össze a faluból a tárgyakat. Vannak persze még hiányosságaink, de igyekszünk mindent fejleszteni.”

A tájház létrehozását a szabadkai és a nagybecskereki műemlékvédők is véleményezték, hozzájárulva, hogy a kornak megfelelő legyen az épület és a benne kiállított tárgyak.

Dobai János, elnök, Torda Helyi Közösség: „Korhűen eleveníti meg azt az időszakot, tehát az 1900-as évekből, ahogyan és ahol nagyszüleink éltek, és úgy gondolom, hogy nagy szükség van arra, hogy mi itt, a szórványban is megőrizzük mindazt, ami érték ebben a faluban.”

A hagyományok megőrzése mellett egy tájház növeli az adott település turisztikai kínálatát is.

Talpai Sándor, Észak és Közép-Bánság Szórványközpontjának vezetője: „Mindannak ellenére, hogy a szórványban lévő magyarság hátrányban volt, itt a lehetőség arra, hogy ebből a hátrányból előnyt faragjunk. Hiszen egy kisebbségben lévő magyarságnak lehetősége van arra, hogy egyik elindítója legyen a falusi turizmusnak és mindenféleképpen ezeknek a tájházaknak nagy szerepe lesz ebben.”

A szombati megnyitón a tájház udvara adott otthont a Fejes István tordai amatőr festő emlékére rendezett, kilencedik festőtábornak.

Kovács Zsuzsanna, tagozatvezető, Ady Endre Általános Iskola, Torda: „A festőtábor elindításakor az volt a célunk, hogy a gyermekeinkkel megismertessük, hogy falunknak is volt amatőr festője, volt egy ilyen szülötte, akinek a hírnevét érdemes továbbvinni, és akire érdemes emlékezni.”

A tájház bővítése és fejlesztése továbbra is folytatódik. Megálmodói abban bíznak, hogy a létesítmény köré kialakított közösségi teret kihasználják majd a tordaiak és az odalátogatók is.

Torda
tájház
értékőrzés

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.